Με αφορμή το χθεσινό αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , σκέφτηκα να υπενθυμίσω και σε σένα που είσαι μαμά , τα δικά σου σχολικά χρόνια. Εσύ θυμάσαι τη σχολική ποδιά; Θυμάσαι τότε που οι εποχές ήταν ποιο αγνές και όλοι αγόρια κορίτσια φορούσαν στολή στο σχολείο. Έτσι να θυμούνται οι παλαιές και να μαθαίνουμε και μεις οι νέες.

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK


Όλα τα κορίτσια ίδια ντυμένες με τη σχολική ποδιά, καμία δε ξεχώριζε. Φορούσες το παπούτσι της επιλογής σου , πάντα όμως το συνόδευες με λευκό σοσονάκι ή κάλτσα λευκή ως το γόνατο. Η μόνη διαφορά ίσως ήταν το σχεδιάκι στο πλάι.

Τη δεκαετία του 1950 η στολή είχε μαύρο χρώμα και ήταν κάτω απ’το γόνατο.
Το 1965 ο Γιώργος ο Πανανδρέας την άλλαξε. Η στολή έγινε μπλε και τη συνέταξε στην εγκύκλιο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά . Στο πέτο η κάθε μαθήτρια έπρεπε να φοράει κονκάδρα , όπου αναγραφόταν το σχολείο και η τάξη.


Όσο κι αν εξελισσόταν η στολή το μήκος παρέμενε αυστηρά ως το γόνατο. Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι πρόσθεσαν άσπρο γιακά στον οποίο έκαναν διάφορες προσθήκες όπως σχέδια στο βελονάκι για τις τυχερές που η μητέρα ή η γιαγιά τους ήξεραν απ αυτά.


Σίγουρα εσύ που τις πρόλαβες θα σε πιάνει μια νοσταλγία και θα έχεις ήδη ταξιδέψει στα θρανία και το άκουσμα του κουδουνιού στο δικό σου σχολείο.


Το 1982 οι σχολικές ποδιές καταργήθηκαν.


Αν πάλι δε τις πρόλαβες σίγουρα θα ‘χεις ακούσει γι’αυτές και θα τις έχεις δει. Πρωταγωνιστούσαν στις παλιές ελληνικές ταινίες, όπως “Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο” ή ακόμα ποιο πρόσφατο τη Θεοπούλα στο αγαπημένο μας παρά ‘5.


Δε ξέρω αν καταργήθηκαν για καλό ή όχι πάντως πιστεύω ότι ήταν ποιο ωραία χρόνια , τώρα στα σχολεία δεν υπάρχει μέτρο και σεβασμός. Η δικιά σας γνώμη ποια είναι;

Δείτε επίσης:

Πρωτάκια στο Δημοτικό,συμβουλές για αγχωμένους γονείς

Πως να εξοικονομήσετε χρήματα από την αγορά σχολικών