Πότε αρχίζετε να παίρνετε βάρος στην εγκυμοσύνη

0

Είστε έγκυος στο πρώτο σας παιδί και αναρωτιέστε πότε αρχίζετε να παίρνετε βάρος στην εγκυμοσύνη; Είναι μια συναρπαστική περίοδος της ζωής σας και πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις. Το μόνο πράγμα που γνωρίζετε είναι ότι θα πάρετε κάποιο βάρος εγκυμοσύνης. Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ πότε – και ποια – είναι η κατάλληλη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαβάστε παρακάτω.

Πότε ξεκινάτε να παίρνετε βάρος στην εγκυμοσύνη;

Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φυσικό και αναμενόμενο μέρος της διαδικασίας και συνήθως αρχίζει να συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο, που είναι οι πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η μέση αύξηση βάρους κατά το πρώτο τρίμηνο είναι περίπου 2-4 κιλά, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην πάρουν καθόλου βάρος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο ρυθμός αύξησης βάρους τείνει να αλλάζει καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη.Η μέση αύξηση βάρους κατά το δεύτερο τρίμηνο (εβδομάδες 13-27), είναι περίπου 1-2 κιλά την εβδομάδα. Και επιβραδύνεται ξανά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου (εβδομάδες 28-40), γενικά σε περίπου ένα κιλό την εβδομάδα.

Η συνολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος πριν την εγκυμοσύνη, το ύψος και η μυϊκή μάζα». Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν οφείλεται μόνο στην ανάπτυξη του μωρού αλλά και λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος, του αμνιακού υγρού και της ανάπτυξης του πλακούντα.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την κατάλληλη αύξηση βάρους για εσάς

Ο καθορισμός ενός βάρους-στόχου για κάθε  έγκυο ό,τι είναι πολύ ή πολύ λίγο για ένα άτομο μπορεί να είναι το σωστό για ένα άλλο. Μια έγκυος με πολύδυμα θα χρειαστεί να καταναλώσει ακόμη περισσότερες θερμίδες για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μωρών. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να βρείτε ένα διάγραμμα αύξησης βάρους εγκυμοσύνης που να δείχνει τι πρέπει να κερδίζετε ανά εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρονική ζυγαριά βάρους για να παρακολουθείτε την αύξηση του βάρους σας, αλλά και πάλι, αυτό είναι για βασική αναφορά και δεν καλύπτει όλες τις περιστάσεις.

Ίσως αναρωτιέστε, είναι ασφαλές να χάσετε βάρος ενώ είστε έγκυος;

Καλό θα ήταν να αποφύγετε την απώλεια βάρους κατά την εγκυμοσύνη για να είστε σίγουροι ότι το σώμα σας δεν ανταγωνίζεται το μωρό σας για τη διατροφή. Το πόσο βάρος πρέπει να πάρετε θα εξαρτηθεί από το βάρος σας όταν μείνετε έγκυος για πρώτη φορά. . Οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς πρέπει να παίρνουν τα περισσότερα (περίπου 30 κιλά) και οι παχύσαρκες πρέπει να παίρνουν το λιγότερο (συχνά απλώς να διατηρούν το βάρος τους.) Σε κάθε περίπτωση, ένας καλός στόχος είναι να παίρνουν περίπου ένα κιλό κάθε 2-3 εβδομάδες, και ποτέ δεν θέλετε να παίρνετε περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα.

Συμβουλές για την ασφαλή διαχείριση του βάρους της εγκυμοσύνης σας

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την αύξηση του σωματικού σας βάρους, επειδή η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η προεκλαμψία. Και το να κερδίσει πολύ λίγα μπορεί να δημιουργήσει ένα μωρό χαμηλού βάρους γέννησης με σοβαρά προβλήματα υγείας από μόνο του.

Κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, χρειάζεται μόνο να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 300 θερμίδες την ημέρα. Παρόλα αυτά, ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες και μεμονωμένους πίνακες αύξησης βάρους.

Τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να εξασφάλιση μετάλλων, βιταμινών και φυτικών ινών. Επιλέξτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα προϊόντα τους έναντι των επεξεργασμένων δημητριακών. Επιμείνετε σε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα με χαμηλά λιπαρά και απλό γιαούρτι. Επιλέξτε πηγές πρωτεΐνης καλής ποιότητας, όπως άπαχα κρέατα και όσπρια. Και προσθέστε ξηρούς καρπούς, σπόρους και έλαια για υγιή λίπη.

Η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους, να σας κρατήσει άνετα και να προετοιμάσει το σώμα σας για τον πραγματικό τοκετό.

Μην ασκείτε τόση πίεση στον εαυτό σας. Τρώτε υγιεινά, πηγαίνετε βόλτες και κάντε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά.