Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη

0

Το mamasstories.gr εξασφάλισε μια Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη. Μίλησε για τα νέα της βιβλία, πως ένιωσε όταν εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο αλλά και πως αισθάνεται που βρίσκεστε ψηλά στις προτιμήσεις των γονιών.

Η Μαρίνα Γιώτη είναι συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς Παραμύθια… αλλιώς, του βιβλίου για μαμάδες Μια Καρδιά και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Τα βιβλία της Σκουφοκοκκινίτσα και Ρεβιθοκοντούλης ψηφίστηκαν στα 10 καλύτερα παιδικά βιβλία για το 2016 και 2017, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και Ιταλικά.

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα στο www.marinagioti.gr

Ακολουθήστε τη Μαρίνα:
Facebook: https://www.facebook.com/marinagiotiofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/marina_gioti/
Twitter: https://twitter.com/MarinaGioti
Linkedin: www.linkedin.com/in/marinagioti

Σε συνέχεια του βιβλίου Μια Καρδιά κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Διόπτρα δύο νέοι τίτλοι της πολυαγαπημένης σειράς. Τα δύο λευκώματα Μια στιγμή & Μια αγκαλιά αφορούν δύο ξεχωριστές σχέσεις στη ζωή, αυτές που δημιουργούνται μεταξύ της μητέρας με τον γιο της και αυτής του πατέρα με την κόρη. του.

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη

 • Θεωρείτε ότι μέσα από τα παραμύθια σας έχετε μια μικρή ευθύνη για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

Ναι, φυσικά θεωρώ ότι έχω μεγάλη ευθύνη. Νιώθω όμως σίγουρη, γιατί σε κάθε βιβλία συνεργάζομαι με μια δυνατή ομάδα εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και επιμελητών, τόσο των εκδόσεων Διόπτρα όσο και ανεξάρτητους επαγγελματίες, με τους οποίους συζητάμε την κάθε λέξη του βιβλίου.

 • Πείτε μας δύο λόγια για τα νέα σας βιβλία «Μια αγκαλιά» και «Μια στιγμή»

Είναι δυο βιβλία που ακολούθησαν το πολύ επιτυχημένο βιβλίο για μαμάδες και κόρες «Μια καρδιά», ένα βιβλίο που στα δυο χρόνια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα έχει κάνει τέσσερις ανατυπώσεις, έχει μεταφραστεί σε δυο γλώσσες και έχει αγαπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο μου βιβλίο. Το «Μια στιγμή» είναι για μαμάδες και γιούς κάθε ηλικίας, ενώ το «Μια αγκαλιά» για μπαμπάδες και κόρες. Οι δυο νέοι τίτλοι δημιουργήθηκαν εξαιτίας των πολλών μηνυμάτων που λάμβανα από μαμάδες με γιούς, αλλά και μπαμπάδες που μου ζητούσαν ένα βιβλίο και για εκείνους.

Τα τρία βιβλία είναι υπέροχα δώρα γι’ αυτούς που αγαπάμε και έχουν μια συγγένεια, δηλαδή μπορεί κάποιος να τα χαρίσει σε διαφορετικά μέλη της ίδιας οικογένειας. Η «καρδιά» είναι η αιώνια καρδιά της μάνας που χαρίζεται από μάνα σε κόρη με τη γέννησή της και την συντροφεύει μια ζωή στις χαρές και τις λύπες, ενώ δίνεται στη δική της κόρη/γιο όταν γεννηθεί. Η «στιγμή» είναι η πρώτη στιγμή που τα βλέπουμε και τους χαρίζουμε την καρδιά μας για πάντα. Η «αγκαλιά» που μιλάει για την σχέση ενός πατέρα με την κόρη του είναι η προστασία του που μας συντροφεύει πάντα, η αγκαλιά που είναι εκεί όποτε τη χρειασθούμε σαν ήρεμο λιμάνι να χωθούμε.

 • Είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνετε συγγραφέας παιδικών βιβλίων;

Πάντα αγαπούσα τα παιδικά βιβλία. Τα συλλέγω από μικρή και αργότερα σπούδασα οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση στην Αμερική. Δεν τόλμησα όμως μέχρι αρκετά αργότερα, όταν πια ένιωσα ότι είχα αρκετές εμπειρίες και πράγματα να πω στα παιδιά, να ξεθάψω το όνειρό μου από αυτά τα συρτάρια που συχνά τα παραχώνουμε μεγαλώνοντας.

 • Πώς νιώσατε όταν εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο;

Σαν μικρό παιδί!

 • Τι ελπίζετε να αποκομίσουν τα παιδιά διαβάζοντας τα βιβλία σας;

Ο στόχος κάθε βιβλίου είναι διαφορετικός και τα παιδιά τείνουν να αποκομίζουν ότι αυτά νομίζουν, πράγμα που είναι μαγικό, γιατί συχνά ανακαλύπτουν στοιχεία στα βιβλία μου που μπορεί να μην είχα φανταστεί ούτε και εγώ! Σε γενικές γραμμές θα ήθελα όμως να μάθουν να σκέφτονται, να αναρωτιούνται και να αγαπήσουν το διάβασμα.

 • Θεωρείτε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να επιτύχει ένα βιβλίο;

Όχι, δεν υπάρχουν συνταγές και γι‘ αυτό είναι τόσο δύσκολο να προβλέψεις τι θα πετύχει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ενημερώνεσαι συνεχώς, να ακούς το ένστικτό σου και να δημιουργείς με αγάπη και σεβασμό στον αναγνώστη. Νιώθω περήφανη για τα εννιά βιβλία μου που κυκλοφορούν και αυτό για εμένα είναι σημαντικό. Προσπαθώ κάθε φορά να γίνομαι καλύτερη.

 • Κατά τη γνώμη σας με ποια κριτήρια οι γονείς θα πρέπει να επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους;

Νομίζω οι γονείς με παιδιά σε ηλικίες έως 8 ετών θα ήταν καλό να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά. Υπάρχουν βιβλία εκεί έξω που μπορεί να μην είναι κατάλληλα ή απλά να μην είναι για το δικό μας παιδί. Επίσης μπορούν να ρωτήσουν ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ή να διαβάσουν κριτικές σε ενημερωμένα site/blogs για γονείς. Υπάρχει η πληροφόρηση εκεί έξω και μια τεράστια ποικιλία σε θέματα αρκεί αν την ψάξουμε.

Όμως στο τέλος της ημέρας, όπως είχε πει και ο συγγραφέας Ανταμ Γκίντγουιτς, «αν ένα παιδί διαβάσει όλο το βιβλίο, το κλείσει και το κρατήσει σφικτά στην αγκαλιά του λέγοντας «αγαπώ αυτό το βιβλίο», τότε είναι ένα καλό βιβλίο».

 • Πως αισθάνεστε που βρίσκεστε ψηλά στις προτιμήσεις των γονιών;

Μου δίνει μεγάλη χαρά ότι τα βιβλία μου έχουν αγαπηθεί τόσο από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά με συγκινούν πολύ και μου δίνουν τεράστια δύναμη να συνεχίσω. Πιστεύω ότι κάθε συγγραφέας χαίρεται να νιώθει ότι το έργο του αγγίζει τους αναγνώστες και ίσως αλλάζει έστω και λίγο τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά.

 • Πόσο σημαντικό θεωρείτε πώς είναι το διάβασμα παιδικών βιβλίων για τα παιδιά;

Έρευνες, αλλά και η καταγεγραμμένη εμπειρία πολλών ετών έχει δείξει ότι είναι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά που διαβάζουν έχουν πιο ανεπτυγμένη φαντασία, πιο πλούσιο λεξιλόγιο, καλύτερη ορθογραφία και έκφραση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι γίνονται αναγνώστες για μια ζωή. Σε έναν κόσμο που αλλάζει υπερθετικά είναι σημαντικό να μπορούμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα συνεχώς, να είμαστε δηλαδή μαθητές δια βίου. Η αγάπη για τα βιβλία μας βοηθά να το επιτύχουμε.

 • Κάνετε όνειρα για το μέλλον;

Συνεχώς! Πάντα έχω ένα πλάνο. Μπορεί να μην βγαίνει ακριβώς όπως τα έχω σχεδιάσει, αλλά ξέρω προς τα που πάω. Συχνά βέβαια οι παρακάμψεις που κάνουμε έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είμαι ανοιχτή σε ότι νέο μπορεί να προκύψει, όμως κοιτάω σταθερά τα αστέρια.

 • Από που αντλείτε έμπνευση για τα βιβλία σας;

Από τα πάντα. Μπορεί να είναι μια εικόνα, μια λέξη, μια συζήτηση. Τα παιδιά όμως είναι συνήθως η καλύτερη έμπνευση.

 • Έχετε ήδη το επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Το έχω ήδη γράψει και έχω αρχίσει να το εικονογραφώ. Μετά τα πετυχημένα «παραμύθια… αλλιώς», τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα το πρώτο βιβλίο μιας νέας σειράς βιβλίων μου για παιδιά.


Μερικές από τις παρουσιάσεις που θα κάνει η Μαρίνα Γιώτη:

• Σάββατο 11/5 στις 18:30 στην Καρδίτσα στο ξενοδοχείο KIERION με το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ – ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

• Κυριακή 12/5 στις 12:00 στα Τρίκαλα στο Le Chat Noir με το Βιβλιοχαρτοπωλείο Παπαγιάννη -Τρίκαλα

Δείτε επίσης:Ράνια Μπουμπουρή,συνέντευξη με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων