Αβγό: Τι προσφέρει στην υγεία μας

0
Αβγό

Αβγό: Τι προσφέρει στην υγεία μας. Το αβγό είναι ίσως η πιο πλήρης φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Τα αυγά είναι νόστιμα, θρεπτικά και αποτελούν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, είτε τα απολαμβάνετε τηγανητά, ομελέτα, ποσέ ή βραστά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το κρέας και περιέχουν πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά που έχει και το κρέας. Μόλις ένα μεγάλο αυγό, μας παρέχει σημαντικές ποσότητες πολλών βιταμινών, μετάλλων, καθώς επίσης και αρκετά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σε μικρότερες ποσότητες.

Πόσο συχνά μπορεί να τρώει αυγό ένα παιδί;

Υπάρχουν δύο βασικά μέρη στο αυγό: το ασπράδι (λευκό μέρος) και ο κρόκος (κίτρινο μέρος). Ο κρόκος περιέχει περίπου το 80% των θερμίδων και σχεδόν όλα τα λίπη που υπάρχουν στο αυγό. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, D, Ε και Κ και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Το ασπράδι του αυγού περιέχει κυρίως νερό και πρωτεΐνες.

Αβγό: Τι προσφέρει στην υγεία μας:

  • Να κρατήσει τους μυς σας ισχυρούς. Λόγω της υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στη διατήρηση της μυικής λειτουργίας και να επιβραδύνει το ρυθμό απώλειας μυών.
  • Να συμβάλει στη λειτουργία μνήμης. Τα αβγά περιέχουν χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για το μεταβολισμό, τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων.
  • Να παράγει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται. Ένα αβγό περιέχει τις βασικές καθημερινές βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν να σας δώσει ενέργεια. Περιέχει ριβοφλαβίνη, που βοηθά στη παραγωγή ενέργειας σε όλα τα κύτταρα του σώματος , παντοθενικό οξύ, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των τροφίμων και τα κύτταρα στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης περιέχει φώσφορο, απαραίτητο για υγιή οστά, δόντια και μεμβράνες κυττάρων.
  • Να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα αβγά είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β12 και σεληνίου, τα οποία είναι όλα σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Τα αβγά αποτελούν εξαιρετική πηγή χολίνης και βιταμίνης Β12. Η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση της ομοκυστείνης, ενός αμινιξέος στο αίμα που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης βοηθά στη προστασία από καρδιακές παθήσεις.
  • Να αναπτύξει υγιή μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αβγά είναι μια καλή πηγή φιλικού οξέος, σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες και εκείνες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συγκεκριμένων νευρικών συγγενών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένης της σπινθηροειδούς.
  • Να διατηρήσει τη καλή όραση. Η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη, δύο από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα αβγά, βοηθούν στη πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μια κύρια αιτία την τύφλωση που σχετίζεται με την ηλικία.
  • Να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η υψηλή ποιότητα των πρωτεϊνών στα αβγά σας βοηθά να αισθάνεστε γεμάτοι και να παραμένετε ενεργοποιημένοι, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Έρευνα δείχνει ότι τα αβγά που καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας μπορούν να μειώσουν την ημερήσια πρόληψη θερμίδων, να αποτρέψουν το σνακ μεταξύ των γευμάτων και να σας κρατήσουν ικανοποιημένους για περισσότερο χρόνο.