Πόσο συχνά μπορεί να τρώει αυγό ένα παιδί;

0

Το αυγό αποτελεί μία άριστη τροφή λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του σε πρωτεΐνη. Η σύσταση του κρόκου του αυγού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, D, E , μέταλλα και ιχνοστοιχεία Fe, Zn, Se. Παρέχει  «καλά» λιπαρά και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά,  βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, φώσφορο, σελήνιο και ιώδιο. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή χολίνης, η οποία συμμετέχει στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, συστατικών που σχετίζονται με την υγεία των ματιών.

Το αυγό είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι σημαντικό για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της αναιμίας. Ειδικά για τα παιδιά έχει αποδειχτεί ότι ο σίδηρος μπορεί να βελτιώσει την πνευματική απόδοση, την μνήμη των μαθητών και να προλάβει μαθησιακές δυσκολίες.

Από ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν τρώνε αυγό;

Συστήνεται από τον 10ο μήνα ζωής, το παιδί να ξεκινά να καταναλώνει τον κρόκο πρώτα μόνο και μετά  το ασπράδι. Είναι σημαντικό το αυγό να είναι πάντα καλά βρασμένο, σφιχτό και όχι μελάτο για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Το ξεκινάμε αργά και σταδιακά αυξάνοντας από μισό κουταλάκι, ώστε αν παρουσιάσει αλλεργία να μην είναι πολύ έντονη.

Πόσο συχνά μπορούν να τρώνε τα παιδιά αυγό;

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε χοληστερόλη, πολλοί γονείς τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης του από τα παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να καταναλώνει κατά μέσο όρο 4-7 αυγά την  εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης  διατροφής. Στην περίπτωση όμως όπου ένα παιδί εμφανίζει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, το αυγό μπορεί να περιλαμβάνεται στη διατροφή  του, αρκεί η κατανάλωσή του να μην υπερβαίνει τις 3 φορές ανά εβδομάδα.