Η ανάπτυξη του βρέφους μήνα-μήνα. Οι μήνες περνούν και το μωράκι σας αλλάζει. Μαζί του αλλάζουν και οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι συνήθειες, οι ικανότητες, και τα πράγματα που το ευχαριστούν. Όταν ξέρετε τι θα περιμένετε να δείτε και να αντιμετωπίσετε, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένη. Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το μωρό σας να κάνει περισσότερα πράγματα από αυτά που σας δείχνει ότι μπορεί, φροντίζοντας συγχρόνως να του δίνετε συνεχώς ερεθίσματα και αφορμές εξέλιξης. Ο ρόλος σας είναι δύσκολος και μαγευτικός.
Η ανάπτυξη του βρέφους μήνα-μήνα:
1ος Μήνας
Πρόκειται για τις εβδομάδες της πρώτης προσαρμογής. Το μωρό βλέπει μόνο αχνές σκιές, μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του όταν πλησιάσετε το πρόσωπο σας στα τριάντα τουλάχιστον εκατοστά, να στρέψει το βλέμμα του προς το μέρος σας όταν σας ακούει ενώ το πρώτο χαμόγελο οφείλεται σε συσπάσεις του προσώπου του. Τα γεύματα του αποτελούνται αποκλειστικά από γάλα κάθε τρείς περίπου ώρες , συχνότητα που τηρείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν είναι σε θέση να στηρίξει το κεφαλάκι του, προτιμά ακόμη την εμβρυική στάση, έχει σφιγμένες τις γροθιές του και συχνά σφίγγει δυνατά ό,τι του βάλετε στη παλάμη.
2ος Μήνας
Το μωρό αρχίζει να ελέγχει τις κινήσεις των ματιών και τους μυς του προσώπου του ενώ μπορεί να ανοιγοκλείνει το στόμα του, προσπαθώντας να μιμηθεί την ομιλία σας και να σκάει πιο συνειδητά χαμόγελα. Που και που τεντώνει το κορμάκι του και μπορεί να στηρίξει του για 1-2 δευτερόλεπτα, αν δοκιμάσετε να το σηκώσετε όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα. Τα γεύματα του μπορεί να γίνουν πιο τακτικά και, αν είστε τυχερή, μπορεί να μη χρειάζεται να το ταΐζετε μέσα στη νύχτα.
3ος Μήνας
Το κορμάκι του δεν έχει πλέον εμβρυακή στάση, τα ποδαράκια και οι παλάμες του μένουν απλωμένα και ανοιχτά, ενώ αντιλαμβάνεται και δείχνει περιέργεια για το περιβάλλον του. Αναγνωρίζει το μπουκάλι του αν δε θηλάζει, ανασηκώνει το κεφάλι του που μπορεί πλέον να γυρίζει αριστερά και δεξιά. Είναι σημαντικό αυτή την εποχή να το φροντίζει ένας μόνο άνθρωπος, ιδανικά εσείς, γιατί η εναλλαγή των προσώπων το κουράζει και του δημιουργεί ανασφάλεια.
4ος Μήνας
Το μωρό σας μπορεί πλέον να βάζει δύναμη στα χέρια του και να στηρίζεται στους αγκώνες του. Αλλάζει με ευκολία πλευρό όταν κοιμάται ή όταν είναι ξύπνιο. Μπορεί να κάθεται αρκετή ώρα στο ριλάξ για να παίξει, του αρέσουν τα χρωματιστά παιχνίδια και κρατάει μόνο του, στα χέρια του, και που δεν παραλείπει να τα βάλει στο στόμα του για να γνωρίσει καλύτερα. Γελάει πολύ όταν παίζετε και ζητάει να το παίρνετε αγκαλιά.
5ος Μήνας
Αναγνωρίζει πια όλα τα μέλη της οικογένειας και τους χαμογελάει συνειδητά, ενώ μπορεί να κλάψει σε αγνώστους ή να αισθανθεί αναστάτωση και να εκφράσει το φόβο του. Τώρα αρχίζει και η περίοδος του απογαλακτισμού και η γνωριμία του με τις κρέμες και το κουτάλι. Μια πολύ αγαπημένη του συνήθεια είναι να πιάνει τα ποδαράκια του και να τα φέρνει στο στόμα του όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα ή ακόμη και όταν κάθεται.
6ος Μήνας
Σε αυτή την ηλικία δυσαρεστείτε όταν το ξαπλώνετε και προτιμά να μένει καθιστό ή να στηρίζει μόνο το σώμα του για λίγο. Η πλατούλα του θα είναι ακόμη καμπουριασμένη και μετά από λίγο θα γέρνει μπροστά και ξαπλώνει μόνο του. Εκτός από το γέλιο και το κλάμα, βγάζει πλέον και άναρθρες κραυγές, ενώ τώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με τις ενοχλήσεις για τα πρώτα του δοντάκια.
7ος Μήνας
Το μωρό σας αποκτάει την ευχέρεια να κρατάει από ένα διαφορετικό αντικείμενο στο κάθε χέρι και αν του πέσει κάτι, το αναζητά και ψάχνει μόνο του να το βρει. Οι ενοχλήσεις και η σιελόρροια συνεχίζονται και τα ούλα του είναι ερεθισμένα. Βρείτε του παιχνίδια που μπορεί να δαγκώνει για να παρηγορείται. Συνήθως, τα μωρά αυτής της ηλικίας δείχνουν έντονα την αγάπη τους για το νερό και πλατσουρίζουν ευτυχισμένα όταν τα κάνετε μπάνιο.
8ος Μήνας
Αναγνωρίζει το όνομα του, κάνει προσπάθειες για να φάει μόνο του, ένω έχει αρχίσει να μπουσουλάει προς τα εμπρός και προς τα πίσω, πηγαίνοντας σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία του σπιτιού. Όταν το κρατάτε όρθιο επάνω στα γόνατα σας, το μωρό θα τινάζεται και θα χορεύει ενθουσιασμένο, δοκιμάζοντας τη δύναμη και την αντοχή των ποδιών του. Η διατροφή του περιλαμβάνει μερίδες από πρωτεΐνες , γαλακτοκομικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
9ος Μήνας
Η αντίληψη του για τις έννοιες μαμά και μπαμπάς γίνεται πιο συγκεκριμένη, κινεί με ακρίβεια τα χέρια του, χρησιμοποιεί μεμονωμένα τα δάχτυλα του, συγκεντρώνει με μεγαλύτερη ευκολία την προσοχή του στα παιχνίδια και αρχίζει να μιμείται, όσο μπορεί, τις λέξεις που του υποδεικνύετε. Σε αυτή τη φάση, προετοιμάζεται για να περπατήσει και του αρέσει να έρχεται μπουσουλώντας προς το μέρος σας.
10ος Μήνας
Το μωρό καταλαβαίνει κάποιες λέξεις που του λέτε, ξέρει να χτυπάει παλαμάκια, να κρατάει κάποιο αντικείμενο στο χέρι, να χαιρετάει και να στέλνει φιλάκια. Κρατάει μόνο του το ποτηράκι του για να πιει και γαντζώνεται μόνο του από τα έπιπλα για να στηριχτεί στα πόδια του. Αν το κρατήσετε όρθιο και το βοηθήσετε, θα κάνει μερικά βηματάκια, χωρίς όμως να ισορροπήσει σωστά.
11ος Μήνας
Μπορεί να σηκώνεται εύκολα όρθιο από μόνο του και επιχειρεί τα πρώτα του βήματα καθώς στηρίζεται στα έπιπλα. Πέφτει και ξανασηκώνεται μόνο του, και σε αυτή τη φάση, τα πιο ζωηρά παιδάκια χρειάζονται επίβλεψη για να μη χτυπήσουν λόγω κακής ισορροπίας και πτώσεων. Επιλέγει τα παιχνίδια του, είναι πιο κοινωνικό και συνεργάσιμο και μαθαίνει να προσφέρει κάτι αν του το ζητήσετε.
12ος Μήνας
Οι πρώτες λέξεις, που είναι πολύ σημαντικές στη καθημερινότητα του, κάνουν την εμφάνιση τους. Του αρέσει να παίζει με παιχνίδια που θα τα σέρνει και θα τα τραβάει. Πολλά παιδάκια έχουν ήδη περπατήσει, αλλά χρειάζονται ακόμη βοήθεια, ενθάρρυνση και προτροπή. Έχετε πια σταματήσει να μαγειρεύετε ειδικά για το μωρό, το οποίο μασάει με ευκολία τις μικρές μπουκιές του. Η οδοντοφυΐα του συνεχίζεται και μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνιση τους έως και οχτώ δοντάκια.
Δείξτε του το δρόμο και ακολουθήστε τις ανάγκες του. Αυτό το χρόνο η παρουσία σας είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ζωή του μωρού σας.
Δείτε επίσης: