Ο Αύγουστος ήρθε!!! Ο μήνας των διακοπών και της ξενοιασιάς για μεγάλους και
μικρούς και αξέχαστες Καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά. Βάλτε τα παιδιά στη διαδικασία προετοιμασίας των διακοπών ώστε να τους δημιουργήσετε μια ευχάριστη ρουτίνα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξή τους.

Οι διακοπές είναι όταν οι οικογένειες βιώνουν τις καλύτερες στιγμές, συλλέγονται όμορφες αναμνήσεις και αυξάνεται η οικογενειακή επικοινωνία, ειδικότερα. Οι περισσότεροι γονείς έχουν σύντομες συνομιλίες με τα παιδιά τους για πράγματα ρουτίνας στη βιασύνη της καθημερινής ζωής και των χρονικών περιορισμών. Δυστυχώς, αυτές οι συνομιλίες είναι ανεπαρκείς για τα παιδιά. Έτσι, το καλοκαιρινό διάλειμμα είναι μια ευκαιρία να καταλάβετε και να ακούσετε τα παιδιά και να ενισχύσετε την επικοινωνία. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αποτελεσματικές διακοπές είναι απαραίτητες για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και συμβάλλουν στην ακαδημαϊκή και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Tips για αξέχαστες Καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά

  • Περιγράψτε το σχέδιο διακοπών με φωτογραφίες

Πείτε τους που θα πάτε και πόσο χρόνο θα περάσετε δείχνοντας τους φωτογραφίες από τα μέρη που θα επισκεφτείτε . Χρησιμοποιήστε εικόνες, οδηγούς και ντοκιμαντέρ για να δείτε τα παιδιά που θα πάτε.

  • Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τα παιδιά σε κάθε ηλικίας

Μην βλέπετε το παιχνίδι μόνο ως δραστηριότητα για να περάσετε χρόνο, αλλά ως ευκαιρία να ανακαλύψετε το παιδί σας βαθιά και να ενισχύσετε τη σχέση σας.

  • Αναπτύξτε τη δημιουργικότητα των παιδιών

Κάντε ένα σπίτι με παιχνίδια ή ξύλινα τετράγωνα ή ζωγραφίστε το καλοκαίρι σε ένα μεγάλο χαρτί με την οικογένειά σας. Φτιάξτε πύργους στην άμμο, μαζέψτε πετρούλες από τη παράλια και ζωγραφίστε μαζί του. Επίσης η ποδηλασία, η πατινάζ ενισχύουν το σώμα ενός παιδιού και βοηθούν στη δημιουργία ενός φυσικού χώρου στον εξωτερικό κόσμο.

  • Αγοράστε και διαβάστε τα βιβλία μαζί

Πηγαίνετε σε ένα βιβλιοπωλείο με τα παιδιά σας για να
διαλέξουν τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν.

Οι έφηβοι μπορούν να αναπτυχθούν, να χαθούν και να βρεθούν μέσα από την ανακάλυψη.
Ρωτήστε τους τι θέλουν να κάνουν για τις διακοπές. Με ποιον θέλει να είναι μαζί; Πού θέλει να πάει; Ποια είναι τα όνειρά της για τις διακοπές; Αυτές οι συνομιλίες είναι σημαντικές για να ανοίξετε ένα χώρο στο μυαλό του παιδιού σας. Ακόμη και αν ο χρόνος μαζί ως οικογένεια είναι μια πολύτιμη και περιεκτική περίοδος για το παιδί ή τον έφηβο.

Ανακαλύψτε μια πόλη μαζί, κάντε ένα πρόγραμμα σύμφωνα με την περιέργεια της κόρης ή του γιου σας. Χρησιμοποιήστε τις διακοπές για να περάσετε χρόνο μαζί και να επιτρέψετε στο παιδί σας να ανακαλύψει τις ανησυχίες του και να επικοινωνήσετε μαζί του. Στην εφηβεία, η σχολική ζωή περιλαμβάνει πολλές κρίσιμες εξετάσεις και τα παιδιά πρέπει να χαλαρώσουν για να ξεκουραστούν .

Δείτε επίσης: Γιατί να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας

Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι εάν το επίπεδο ανησυχίας είναι υψηλό και οι γονείς καταπιέζουν τα παιδιά, εκείνα δεν μπορούν να εστιάσουν και οι ικανότητες μάθησης επηρεάζονται αρνητικά. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα παιδί που προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις , μην περάσετε το καλοκαίρι λέγοντάς του/της για τα μαθήματα. Έχετε άφθονο χρόνο να το κάνετε αφού τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Προηγούμενο άρθροΟι μηνιαίες προβλέψεις Αυγούστου 2019 για όλα τα ζώδια
Επόμενο άρθροΟι καθημερινοί Ήρωες με κινητικά προβλήματα
Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Μελπομένη Δήμα είναι κάτοχος DIMPLOMA IN HEALTH COUNSELLING και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ) και της Europa Association for Counselling (EAC - member No.HAC0231). Η εξειδίκευσή της στη Γνωσιακή Συµπεριφοριστική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων έγινε στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΣΘ). Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων (Panhellenic Parent Education Groups' Assosiation) -παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των γονέων (F.I.E.P.)-, ως Εκπαιδεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων και ως συντονίστρια Ομάδων παιδιών και Εφήβων. Επιπροσθέτως, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Μελπομένη Δήμα, στην Ελευσίνα, έχει μεταπτυχιακές σπουδές στις «Διαταραχές Άγχους στα παιδιά και τους εφήβους» (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχόλη). Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια δραματοθεραπείας (drama therapy) και παιγνιοθεραπείας (play therapy). Στο πλαίσιο των σπουδών της, επιμορφώθηκε στην «Ανάπτυξη Διαπροσωπικών Δεξιοτήτων και στη Διεκδικητικότητα», καθώς και στη «Συμβουλευτική Παρέμβαση σε παιδιά, Νηπιακής, Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας». Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μελπομένη Δήμα παρακολουθεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας, στοχεύοντας στη συνεχιζόμενη κατάρτιση και εξέλιξή της, όσον αφορά στην επιστήμη που υπηρετεί. Το να φροντίζεις, άλλωστε την ψυχή του άλλου δεν είναι απλή υπόθεση… Αποτελεί ένα επάγγελμα-λειτούργημα, που απαιτεί υψηλή επιστημοσύνη, υψηλό αίσθημα ευθύνης και, φυσικά, αγάπη για τον άνθρωπο!