Τα πρώτα δοντάκια

0

Τα πρώτα συμπτώματα

Τα περισσότερα μωρά υποδέχονται τα πρώτα τους δοντάκια με γκρίνια και πολά σάλια. Αυτά είναι στη πραγματικότητα τα μόνο συμπτώματα και όχι ο πυρετός , όπως εσφαλμένα πολλοί γονείς πιστεύουν. ‘Οπως καταλαβαίνετε , η γκρίνια των μώρων δεν είναι αδικαιολόγητη, καθώς η ενόχληση και ο ερεθισμός που νιώθουν στα ούλα τους τα κάνουν να διαμαρτύρονται λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Υπάρχουν, βεβαίως, και τα τυχερά μωρά που δεν ενοχλούνται καθόλου και απλώς παρουσιάζουν έντονη σιελόρροια. Όποια ταλαιπωρία πάντως και αν υπιστείτε μαζί με το μωρό σας να θυμάστε πως πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία, η οποία απαιτεί περισσότερες απο μερικές ημέρες φροντίδας και υπομονής.

Απαραίτητες φροντίδες

Εφοδιαστείτε με αρκετές σαλιάρες και δώστε στο μωράκι σας ασφαλή αντικείμενα ή ειδικά λαστιχένια παοχνιδάκια που προορίζονται για τη περίοδο οδοντοφυϊας και αφήστε το να δαγκώνει και να μασουλάει. Η ανακούφιση που νιώθει είναι μεγάλη κασι παρηγορητική. Δοκιμάστε επίσης να τρίψετε με το δάχτυλο σας τα ερεθισμένα του ούλα και καταφύγετε σε φάρμακα και παυσίπονα μόνο έαν το πρόβλημα είναι έντονο και αφού έρθετε σε συννενόηση με το γιατρό σας,

Η πρώτη οδοντόβουρτσα

Καθώς μπαίνει σιγά-σιγά στον κόσμο των μεγάλων και πλέον διαθέτει αρκετά δοντάκια , το μωρό σας πρέπει να μυηθεί και στα μυστικά της υγιεινής του στόματος. Φροντίστε να σας παρακολουθεί συχνά όταν εσείς πλένετε τα δόντια σας, και μην αργήσετε να του δώσετε τη δική του οδοντόβουρτσα ώστε να να προσπαθήσει να σας μιμηθεί. Αφήστε το να προσπαθήσει μόνο του, αφού έχετε καθαρίσει εσείς τα δοντάκια ου από πρίν, και μην αμελείτε την υγιεινή των ούλων και την  απομάκρυνση των βακτηριδίων, ακόμη και αν δεν έχουν φυτρώσει τα δόντια.  Οι κανόνες υγιεινής διατροφής , επίσης, πρέπει από τώρα να μπούν σε εφαρμογή. Αποφεύγετε τη ζάχαρη , τις καραμέλες, τα μπισκότα και τις σοκολάτες.