Συνέντευξη με την Εμμανουέλα Καποκάκη, από το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»

0

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα”

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη,  πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Προτείνει ένα  θέαμα  κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα με συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών με εικαστική έμφαση.

Έχει κάνει 15 θεατρικές παραγωγές. Από το 2000 έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. Για τις παραγωγές της έχει υποστηριχθεί από τα Iνστιτούτα της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας (CERVANTES), τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Δήμο Αθηναίων, την Υπερνομαρχεία Αθηνών, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς όπως και από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ σε παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει σκηνοθετήσει  παιδική παράσταση της ομάδας ΣΥΝ-ΕΠΙ, ενώ έχει συνεργαστεί με τα θέατρο του Νέου Κόσμου και το θέατρο Πόρτας στην κατασκευή και τη διδασκαλία κούκλας. Οργανώνει σεμινάρια κούκλας για παιδιά και ενήλικες. Περιοδεύει σε σχολεία, Δήμους και Πολιτιστικούς φορείς ανά την Ελλάδα.

Το mamasstories.gr εξασφάλισε για τους αναγνώστες του μια αποκλειστική συνέντευξη απο τη Κα Εμμανουέλα Καποκάκη.

1.Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κούκλα από το 1988. Είμαι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Θεάτρου Κούκλας Γαλλίας (E.S.N.A.M. στο Charleville-Mezières) με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Είμαι ταυτόχρονα σκηνοθέτης, σκηνογράφος, σεναριογράφος, κατασκευάστρια, περφόρμερ και παραγωγός. Είμαι one-woman performer και μου αρέσει να ταξιδεύω τους θεατές μου σ’ έναν τρυφερό, προσωπικό και μαγικό κόσμο που να αγγίζει την ψυχή τους.

Διαβάστε επίσης: Στις μέρες μας δύσκολα βρίσκεις την αληθινή αγάπη

2.Πως γεννήθηκε το Πράσσειν Άλογα και ποια είναι η φιλοσοφία του;

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα από τις σπουδές μου. Εργαζόμαστε με συνέπεια για την Τέχνη του Θεάτρου Κούκλας, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα με συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας, θεάτρου και χορού, για παιδιά και ενήλικες. Οι κούκλες μας είναι διαφορετικών τεχνικών, με ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Έχουμε συμμετάσχει και διακριθεί σε 11 διεθνή φεστιβάλ. Έχουμε στο ενεργητικό μας 15 θεατρικές παραγωγές σε διάφορα θέατρα, όπως στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Ελληνικός Κόσμος κ.α.

Στόχος μας:
  • να προσφέρουμε ποιοτικές καλλιτεχνικές παραστάσεις κούκλας σε όσο το δυνατόν μεγάλο αριθμό παιδιών. Γι’ αυτό εκτός από τις παραστάσεις στο θέατρό μας, το «Κουκλόσπιτο Πράσσειν Άλογα» στη Νεάπολη Εξαρχείων, περιοδεύουμε σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
  • να μεταδώσουμε τη γνώση μας για την κούκλα, μέσα από εργαστήρια, σε ενήλικες και παιδιά.
  • να προσφέρουμε στους εκπαιδευτικούς, μέσα από αντίστοιχα σεμινάρια, την τεχνογνωσία και  την έμπνευση ώστε να χρησιμοποιήσουν την κούκλα στην εκπαίδευση.
  • να προσφέρουμε, ως κοινωφελές έργο, μέσω της ενασχόλησης με την κατασκευή και εμψύχωση της κούκλας, τη χαρά και την ευκαιρία δημιουργίας και εκφραστικότητας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.
  • να προβάλλουμε την Ελλάδα με συμμετοχές μας σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου κούκλας.

3.Πως πιστεύεται ότι συμβάλει το θέατρο στο χαρακτήρα ενός παιδιού;

Τα παιδιά μέσα από το θέατρο μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και να παρατηρούν. Με ποιοτικές παραστάσεις καλλιεργούνται καλλιτεχνικά. Επεξεργάζονται νοήματα και συναισθήματα. Αναπτύσσουν την φαντασία τους .

4.Ποια είναι η αντίδραση των παιδιών όταν βλέπουν ότι παίζουν κούκλες;

Παιδιά και ενήλικες μαγεύονται από την κούκλα. Ένας άψυχος χαρακτήρας που εμψυχώνεται έχει τεράστια δύναμη στον θεατή. Αγγίζει την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου, που ο θεός δίνει πνοή στους πρωτόπλαστους. Ο Kleist λέει ότι η κούκλα είναι ένας λιγότερο εγωκεντρικός και αληθινός ηθοποιός.

Συγκεκριμένα στις παραστάσεις μας, η έντονα ενδιαφέρουσα εικαστική άποψη στις κούκλες μας, o συνδυασμός τους με τον έμψυχο ηθοποιό και την πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά εντυπωσιάζουν τον θεατή. Η αυθεντικότητα της δουλειάς μας, που αισθάνεσαι ότι έχει την δική της  ταυτότητα, και δεν είναι αντίγραφο κάτι άλλου, εκτιμάται από τους θεατές. Μου συμβαίνει να βλέπω συχνά τα παιδιά να παρακολουθούν την παράσταση με το στόμα ανοικτό.

5.Πόσο δύσκολη είναι η κατασκευή μιας κούκλας από την αρχή;

Μια κούκλα για να κατασκευαστεί θέλει υπομονή και χρόνο. Για μένα είναι ένα μικρό γλυπτό. Πρέπει να λειτουργεί ανφάς και προφίλ, και στα χρώματα της . Τα υφάσματα από τα ρούχα της να είναι σωστά επιλεγμένα. Τα μαλλιά της τα πλάθω και αυτά για να έχουν μια ενδιαφέρουσα φόρμα. Επίσης πρέπει να έχει καλό μηχανισμό για να είναι πιο εκφραστική στην κίνηση όταν την εμψυχώνεις. Με αυτή την λογική διδάσκω και τους μαθητές μου να κατασκευάζουν στα σεμινάρια ενηλίκων.

6.Γιατί ο γονιός να επιλέξει να δει  το παιδί του μια παράσταση στο πράσσειν άλογα;

Το θεάτρακι μας είναι μικρό, ζεστό και προσωπικός χώρος, έτσι είσαι μέσα στο κόσμο τις παράστασης και γνωρίζεις  έναν καλλιτέχνη από κοντά. Βλέπεις μια υπέροχη συλλογή από κούκλες από παλιότερες παραστάσεις μας. Είναι μια ξεχωριστή και ποιοτική εμπειρία που ακόμα και ένας ενήλικος θεατής εντυπωσιάζεται από την καλλιτεχνική πρόταση μας που διαφέρει από τις συνήθεις θεατρικές οπτικές. Είναι ένας παραμυθένιος χειροποίητος κόσμος κατασκευασμένος και σκηνοθετημένος με πολύ έρευνα και φροντίδα. Μαθαίνει το παιδί ότι ξεκινώντας από απλά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις έναν  ολόκληρο μαγικό κόσμο, με την φαντασία και την δημιουργικότητα: η ποίηση βρίσκεται μέσα στην ψυχή μας και όχι στην υπερπαραγωγή.

7.Πως αισθάνεστε πριν ξεκινήσει η πρώτη παράσταση της σεζόν;

Είμαι χαρούμενη γιατί φέτος μπορέσαμε  να υλοποιήσουμε κάποια όνειρα χρόνων σε υποδομή. Έτσι η σεζόν βρίσκει το  «Κουκλόσπιτο Πράσσειν Άλογα» ανανεωμένο. Μπορέσαμε και φτιάξαμε την φωτιστική μας εγκατάσταση χάρη στην αγάπη και την εμπιστοσύνη του κοινού μας που ανταποκρίθηκαν στο Crοwd funding για αυτό τον σκοπό. Έτσι οι ονειρική ατμόσφαιρα των παραστάσεων μας ολοκληρώθηκε με τις εναλλαγές των φωτισμών είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην δουλειά μου και με πόναγε η έλλειψη τους.
Η πρόσοψη του κουκλόσπιτου έχει  φωτογραφίες από την δουλειά μας αποπνέοντας το ύφος της ομάδας. Καθώς και το αυτοκίνητο μας ντύθηκε με φωτογραφίες από τις κούκλες μας έτσι περιοδεύει η μαγεία στους δρόμους καθώς μεταφέρονται η παραστάσεις μας. Το site μας αναβαθμίστηκε. Τέλος χαίρομαι για τους υπέροχους συνεργάτες μου με τους οποίους ονειρευόμαστε και υλοποιούμε   παρέα!

8.Μια ευχή για το mamasstories.gr

Να αυξήσει το ευαισθητοποιημένο κοινό γονιών που αναζητούν στις παραστάσεις και στις δραστηριότητες των παιδιών τους μια πραγματική καλλιτεχνική εμπειρία με  ευαισθησία, έρευνα, ποιότητα, αυθεντικότητα και κατάθεση ψυχής. Μικρές εναλλακτικές προτάσεις που έχουν όμως πραγματικό νόημα για έναν θεατή στον αντίποδα απρόσωπων υπερπαραγωγών, συχνά βασισμένων σε εύκολες στερεότυπες συνταγές που έχουν μεγάλη διαφημιστική δύναμη και διαμορφώνουν μαζικά κοινά. Άλλος ένας τρόπος υπερκατανάλωσης ακόμα και στην τέχνη, που βέβαια την κάνει στείρα και δεν ψυχαγωγεί αλλά απλά διασκεδάζει τα παιδιά τους. Για μένα θέατρο και τέχνη είναι αυτό που κάνει την ψυχή σου να ξυπνάει, να ονειρεύεται και να ανθίζει. Το «θέατρο» είναι ομόρριζη λέξη με το «θεώμαι», κατά μια έννοια, «θαυμάζω» και το θέατρο πρέπει και μπορεί να μας εκπαιδεύει και να άγει την ψυχή μας σε ένα ανώτερο επίπεδο. Το ίδιο οφείλει και δύναται να πράττει το παιδικό θέατρο και φυσικά το θέατρο κούκλας.


 

To Εικαστικό Θεάτρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να παρουσιάζει τις 5 διαφορετικές παραστάσεις σύμπραξης ηθοποιού και κούκλας, με εναλλασσόμενο πρόγραμμα, στο Κουκλόσπιτό του!

Κάθε Σάββατο στις 18:30

Το Κουκλόσπιτο είναι διαμορφωμένο για παραστάσεις σε μικρές ομάδες και διαθέτει τη δική του μόνιμη, μικρή, έκθεση με κούκλες και σκηνικά από προηγούμενες παραγωγές μας. Στο μικρό θεατρικό μας σπίτι διοργανώνουμε και τα Σεμινάρια Ενηλίκων και Παιδιών Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας. Είναι επισκέψιμο από σχολικές ομάδες τις καθημερινές τα πρωινά και διαθέσιμο για να κλείσετε όποια παράσταση προτιμάτε από το ρεπερτόριό μας και τον χώρο, για τα πάρτυ των παιδιών σας!

Μετά από 20 χρόνια σταθερής δημιουργικής παρουσίας, η ομάδα μας συναντιέται για 4η χρονιά με το κοινό στον προσωπικό της χώρο. Εκεί όπου συλλαμβάνονται οι ιδέες, «γεννιούνται» οι κούκλες και πραγματοποιούνται οι παραστάσεις της ομάδας. Στον ίδιο χώρο γεννήθηκε, μεγάλωσε και δημιουργεί η Εμμανουέλα Καποκάκη, ιδρύτρια και ψυχή της ομάδας μας. Τα «Πράσσειν Άλογα» καλούν τους θεατές να Πράξουν Α-Λογα, δηλαδή με το Συναίσθημα και το Υποσυνείδητο και να ταξιδέψουν στο φαντασιακό και μαγικό κόσμο των παραστάσεων του Θεάτρου Κούκλας ώστε να έχουν επαναφορτιστεί ψυχικά «βγαίνοντας» από αυτόν και μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους!

ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

Μαμά μου, ΜΟΥ!

Μια τρυφερή και ευφάνταστη παράσταση που εξοικειώνει τα παιδιά με τον αποχωρισμό από την μαμά τους για να εργαστεί. Ακολουθεί βιωματικό εργαστήριο με γονείς και παιδιά. [για παιδιά από 2 έως 6 ετών με τους γονείς τους] 24/11/18,  12/01/19, 09/02/19, 30/03/19

Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει

Παράσταση για τον Κύκλο του Νερού με αφορμή την ιστορία του Μάνου Κοντολέων. Παρουσιάζει την σχέση του ανθρώπου με το νερό μέσα από ένα αγόρι και έναν χιονάνθρωπο στο πέρασμα των εποχών και των χρόνων. [για παιδιά από 2 έως 8 ετών με τους γονείς τους] 15,22 και 29/12/18 (Χριστουγεννιάτικη έκδοση) και 26/01/19,  23/02/19, 16/03/19, 13/04/19

Γοργόνα, Γοργονίτσα

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η μικρή γοργόνα μέσα από τη βαθιά αγάπη που θα νοιώσει για τον πρίγκιπά της, θα λάμψει σαν φεγγάρι. [για παιδιά από 3 χρονών και ενήλικες] 01/12/18, 19/01/19, 16/02/19, 06/04/19

Ο Ζαχαροζυμωμένος

Βασισμένο στο παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης, απόδοσης Αθηνάς Μπίνιου. Η Ταρώ πλάθει τον ιδανικό σύντροφο αλλά μόνο μέσα από τις δυσκολίες της ζωής θα καταφέρουν να δημιουργήσουν την δική τους ευτυχισμένη οικογένεια [για παιδιά από 5 χρονών και ενήλικες] 05/01/19, 23/03/19

Η Γαϊδουρώ

Μια παραχαϊδεμένη πριγκιποπούλα, από την απληστία της, θα μεταμορφωθεί σε πανάσχημη Γαϊδουρώ. Θα λυτρωθεί μόνο όταν μάθει να αγαπάει, να προσφέρεται και να συγχωρεί. Ο «μύθος» του Σαρλ Περώ σχολιάζει την υπεραπαιτητικότητα του κακομαθημένου παιδιού. [για παιδιά από 3 χρονών και ενήλικες] 08/12/18,  02/02/19, 02/03/19, 20/04/19

Και αυτή τη χρονιά ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 6 ευρώ.

Απαραίτητη η κρατήση θέσεων στα τηλέφωνα:

210 6428 769 και 693 26 28 305

Περισσότερες πληροφορίες στο www.prasinaloga.gr

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!