Σεξουαλική επαφή και εγκυμοσύνη

0
Σεξουαλική επαφή και εγκυμοσύνη

Μία από τις ερωτήσεις που τριγυρίζουν στο μυαλό κάθε μέλλουσας μαμάς είναι εάν μπορεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να κάνει έρωτα με τον σύντροφο της.

Η απάντηση, σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, είναι «φυσικά»!

Ωστόσο αρκετές γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όπως ναυτία, πονάκια «χαμηλά», ευαισθησία στους μαστούς και έντονη συναισθηματική φόρτιση , συν την ανησυχία και το φόβο που προκαλεί το πρωτόγνωρο γεγονός με συνέπεια να χάνουν την ερωτική τους επιθυμία.

Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, όμως, η διάθεση για ερωτική επαφή επανέρχεται και, μάλιστα, δριμύτερη, με βασικότερη αιτία την αύξηση των ορμονών. Επίσης με την αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή της λεκάνης, τα γεννητικά όργανα διογκώνονται, γίνονται υπερευαίσθητα στην αφή και διεγείρονται πολύ ευκολότερα.

Αρκετοί άντρες φοβούνται να αγγίξουν την έγκυο γυναίκα τους από φόβο μήπως τραυματίσουν ή κάνουν κακό στο έμβρυο. Η άποψη ότι το σεξ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο είναι λανθασμένη. Το έμβρυο προστατεύεται απόλυτα από το αμνιακό υγρό και τους μυς της μήτρας. Επίσης υπάρχει ένα παχύ στρώμα βλέννας, το οποίο σφραγίζει τον τράχηλο και βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων, οπότε, σε καμία περίπτωση το πέος του άντρα δεν μπορεί να το «ακουμπήσει». Δεν μπορεί επομένως να τραυματιστεί. το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην ασκείται καμία πίεση στην κοιλιά,

Το σπέρμα περιέχει μια ουσία, την προσταγλανδίνη, η οποία ωριμάζει τον τράχηλο και βοηθάει τη διαστολή του. Στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης υπάρχει πιθανότητα η ουσία αυτή να δώσει το έναυσμα για τον τοκετό.

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, όμως, αυτό είναι απίθανο αφού ο τράχηλος θα ωριμάσει μόνο όταν είναι έτοιμος.

Ωστόσο ο γυναικολόγος μπορεί να σας απαγορέψει να έχετε ερωτική επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν:

  1. Υπάρχει ιστορικό αποβολής ή επαπειλούμενη αποβολή.
  2. Η κύηση είναι δίδυμη ή πολύδυμη.
  3. Εμφανίζονται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή πόνοι.
  4. Παρουσιάζεται διαφυγή αμνιακού υγρού (που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα).
  5. Υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού (πριν την 37η εβδομάδα κύησης) ή συμπτώματα που συνιστούν κίνδυνο πρόωρου τοκετού (πρόωρες συσπάσεις της μήτρας).
  6. Ο πλακούντας είναι πρόδρομος (βρίσκεται, δηλαδή, κοντά στον τράχηλο της μήτρας).
  7. Παρουσιάζεται τραχηλική ανεπάρκεια (δηλαδή ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή).

Εάν δεν υπάρχει κάποιος από τους παραπάνω περιορισμούς μπορείτε να απολαμβάνετε την ερωτική σας ζωή με τον σύντροφο σας χωρίς ενοχές.

Γεωργία Σάκα
Μαία
Επικοινωνία: [email protected]