Ψείρες, ο εφιάλτης των μαμάδων

0

Ένας εφιάλτης των μαμάδων είναι οι ψείρες, και ειδικά για τις μαμάδες που έχουν παιδάκια σε παιδικούς σταθμούς.

Τι είναι η ψείρα

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα μικροσκοπικό, γκρίζο-λευκό έντομο μεγέθους μόλις 3-4 χιλ. που μπορεί να απομυζεί αίμα και με τα πόδια της να προσκολλάται γερά στις τρίχες. Η ψείρα ζει μόνο στον άνθρωπο και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πως μεταδίδονται

Μεταδίδεται πολύ εύκολα και γρήγορα αν χρησιμοποιηθεί η χτένα ή το καπέλο του πάσχοντος ή απλά εάν έρθουν σε πολύ στενή επαφή. Η μετάδοση είναι πιο εύκολο να συμβεί στα παιδιά καθώς παίζουν, στους παιδικούς σταθμούς, στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί σύντομα για να αποφευχθεί και η μετάδοση της σε άλλα άτομα.

Συμπτώματα-Απομόνωση

Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Η απομόνωση είναι ευκολότερη με το χτένισμα των μαλλιών με ένα χτενάκι με πολύ λεπτά δόντια. Στο εμπόριο υπάρχουν και διάφορα τοπικά αντιφθειρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά άνω των 2 ετών, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις ψείρες είναι η πρόληψη

  • Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.
  • Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες.
  • Χρησιμοποιήστε αντιφθειρική λοσιόν καθημερινά, ρωτήστε το φαρμακοποιό σας.
  • Βυθίστε τακτικά όλες τις χτένες, τις βούρτσες και τα τσιμπιδάκια σε καυτό νερό  για περίπου μία ώρα.
  • Να ελέγχετε τακτικά το παιδί σας και ας μην έχει το σύμπτωμα της φαγούρας.