Πώς να βράσετε τα αυγά χωρίς να σπάσουν

0

Πώς να βράσετε τα αυγά χωρίς να σπάσουν;  Σε όλους μας έχει συμβεί, εκεί που βράζετε τα αυγά, κάποια σπάνε. Ποιο είναι το μυστικό που βοηθά στην αποφυγή ρωγμών; Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το βράσιμο ενός αυγού, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: όλοι είχαμε ραγισμένα αυγά.  Πιθανότατα θα εκπλαγείτε, αλλά ακόμη και αυτή η απλή διαδικασία έχει τα δικά της μικρά μυστικά, οπότε θα σας βοηθήσουμε με σημαντικές συμβουλές για το πώς  να βράσετε τα αυγά του Πάσχα χωρίς να τα σπάσετε.

Πώς να βράσετε τα αυγά χωρίς να σπάσουν

Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό.  Αγοράστε αυγά μιας -δύο ημερών.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι απευθείας από το ψυγείο. Η απότομη διαφορά θερμοκρασίας δημιουργεί ρωγμές και σπάνε αμέσως.

Να πλύνετε καλά τα αυγά με ξύδι και νερό,  με μαλακό σφουγγαράκι (η  σκληρή  πλευρά  θα κάνει γρατζουνιές στα αυγά)

Να στρώσετε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι ή βιτέξ στη κατσαρόλα -με πλατύ πάτο- που θα βράσετε τα αυγά. Το πανάκι ή το βιτέξ θα απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.

Να προσθέσετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και μέσα στο νερό ξύδι και αλάτι.

Να βάλετε τα αυγά στη κατσαρόλα, να τη σκεπάσετε με το καπάκι της, να βάλετε αμέσως τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και να την αφήσετε μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού (δηλαδή μέχρι να φανούν οι πρώτες “φουσκάλες” βρασμού) γιατί αλλιώς θα χτυπιούνται τα αυγά.

Μόλις περάσει ο χρόνος βγάζετε προσεκτικά τα αυγά από το ζεστό νερό και τα βάζετε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Μετά τα τοποθετείτε πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς και να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.