Πως να ενημερώσετε τα παιδιά για τον κορονοϊό

0
κορονοϊό

Πως να ενημερώσετε τα παιδιά για τον κορονοϊό. Τα παιδιά το τελευταίο καιρό έχουν γίνει μάρτυρες πολλών πληροφοριών σχετικά με τη παγκόσμια κρίση που ονομάζεται κορονοϊός . Η καθημερινότητα τους αλλάζει απότομα .Τα σχολεία κλείνουν, στερούνται απότομα τις ευχάριστες εξωσχολικές δραστηριότητες τους, τους απαγορεύεται από τη μια μέρα στην άλλη να συναναστρέφονται με τους φίλους τους και οι γονείς ανήσυχοι και την πορεία της κατάστασης.


Χρειάζεται προσοχή όμως πως θα μεταφέρουμε στα παιδιά τη κατάσταση χωρίς να τα πανικοβάλουμε αλλά τους εξηγήσουμε με απλά λογία το τι συμβαίνει.

Πως να ενημερώσετε τα παιδιά για τον κορονοϊό:


Αρχικά πριν ξεκινήσετε να μιλήσετε στα παιδιά χρειάζεται πρώτα να ενημερωθείτε κατάλληλα οι ίδιοι. Πληροφορηθείτε «Τι είναι; Πώς μεταδίδεται; Γιατί κλείνουν τα σχολεία; Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε; Υπάρχει πιθανότητα να πεθάνει κάποιος δικός τους ή και τα ίδια;» είναι μερικές από τις απορίες που καλό είναι να είστε σε θέση να χειριστείτε. Αν σας ρωτήσουν κάτι που δεν ξέρετε, πείτε τους ότι δεν το γνωρίζετε αλλά θα τα ενημερώσετε αμέσως μόλις το μάθετε.

Μη μιλήσετε στα παιδιά με έντονη ανησυχία. Αν αντιληφθούν ότι είστε ανήσυχοι σίγουρα δε θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν τι πρέπει να πιστέψουν και πώς να αντιδράσουν. Μάλλον θα τα αναστατωθούν περισσότερο.
Προσπαθήστε να καλύψετε τις απορίες τους αναλογιζόμενοι πόσα μπορούν πραγματικά να καταλάβουν ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται και την ωριμότητά τους.

Οπλιστείτε με ειλικρίνεια, κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά. Εξηγήστε τους πως κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν καταφέρουν να νικήσουν τον ιό, τονίζοντας τους κυρίως ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι πιο ευαίσθητες ομάδες. Επίσης ότι παρόλα όσα ακούγονται, η ασθένεια αυτή δεν είναι επικίνδυνη για τους περισσότερους και ότι ακόμα κι αν τα ίδια ή κάποιος άλλος αρρωστήσει δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν και καλά.

Ενημερώστε τα παιδιά για όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να τηρήσουν για να μείνουν ασφαλή για τα ίδια αλλά και για τους άλλους. Έτσι θα νιώσουν ότι έχουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης και δε θα ανησυχούν τόσο. Εφοδιάστε τα με απολυμαντικά μαντηλάκια, πείτε τους να μην ακουμπάνε το πρόσωπό τους με τα χέρια τους τα οποία πρέπει να πλένουν συχνά, να μην ακουμπάνε παντού χωρίς ύστερα να καθαρίζουν τα χέρια τους, να προσέχουν πως βήχουν και πως φταρνίζονται, να αποφεύγουν να μοιράζονται μολύβια κ.λπ. Πείτε τους επίσης να σας πουν αμέσως αν τα ίδια παρουσιάσουν βήχα, συνάχι ,πυρετό ή αν παρατήρησαν κάποιο άλλο άτομο στο σχολείο τους με παρόμοια.

Δείτε επίσης: Πως να προστατέψετε το παιδί σας απο τις ιώσεις

Προηγούμενο άρθροΠοιο άρωμα σας ταιριάζει σύμφωνα με το ζώδιο σας
Επόμενο άρθροΚορονοϊός και εγκυμοσύνη:Τι Πρέπει να Γνωρίζεις.
Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Μελπομένη Δήμα είναι κάτοχος DIMPLOMA IN HEALTH COUNSELLING και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ) και της Europa Association for Counselling (EAC - member No.HAC0231). Η εξειδίκευσή της στη Γνωσιακή Συµπεριφοριστική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων έγινε στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΣΘ). Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων (Panhellenic Parent Education Groups' Assosiation) -παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των γονέων (F.I.E.P.)-, ως Εκπαιδεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων και ως συντονίστρια Ομάδων παιδιών και Εφήβων. Επιπροσθέτως, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Μελπομένη Δήμα, στην Ελευσίνα, έχει μεταπτυχιακές σπουδές στις «Διαταραχές Άγχους στα παιδιά και τους εφήβους» (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχόλη). Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια δραματοθεραπείας (drama therapy) και παιγνιοθεραπείας (play therapy). Στο πλαίσιο των σπουδών της, επιμορφώθηκε στην «Ανάπτυξη Διαπροσωπικών Δεξιοτήτων και στη Διεκδικητικότητα», καθώς και στη «Συμβουλευτική Παρέμβαση σε παιδιά, Νηπιακής, Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας». Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μελπομένη Δήμα παρακολουθεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας, στοχεύοντας στη συνεχιζόμενη κατάρτιση και εξέλιξή της, όσον αφορά στην επιστήμη που υπηρετεί. Το να φροντίζεις, άλλωστε την ψυχή του άλλου δεν είναι απλή υπόθεση… Αποτελεί ένα επάγγελμα-λειτούργημα, που απαιτεί υψηλή επιστημοσύνη, υψηλό αίσθημα ευθύνης και, φυσικά, αγάπη για τον άνθρωπο!