Νόστιμα Χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα

0

Τα μελομακάρονα  είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Υλικά:

  • 2 κιλά αλεύρι
  • 3 κούπες ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 σφινοπότηρο κονιάκ
  • 1 1/2 κούπα χυμό από πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • κανέλα και καρύδι για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 1/2 ποτήρι μέλι
  • 4 ποτήρια νερό

Διαβάστε επίσης: Χιονισμένα κουκουνάρια

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι και το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό από πορτοκάλι και τη ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Το αλεύρι είναι καλύτερα να το ρίξουμε λίγο λίγο όχι με μιας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τρυπάμε στην επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Για το σιρόπι βάζουμε τα υλικά να βράσουν για 15 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται. Βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καρύδι που έχουμε ανακατέψει την κανέλα.

Tips για νόστιμα μελομακάρονα:

  • Μην ζυμώσετε πολύ ώρα τα μελομακάρονα
  • Τα μελομακάρονα πρέπει να διατηρούνται  σε κάποιο σκεύος που κλείνει ή προστατευμένα με μεμβράνη.
  • Εάν θέλουμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα με καρύδια, τοποθετούμε κατά το πλάσιμο ένα καρύδι στο κάτω μέρος της ζύμης και την κλείνουμε.


Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!