Γιατί φτιάχνουμε στεφάνι τη Πρωτομαγιά

0

Πρωτομαγιά σήμερα και η παράδοση το επιβάλλει να φτιάξουμε ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι!

Ανατρέχοντας στα παιδικά μας χρόνια, αυτό που θυμόμαστε από την Πρωτομαγιά είναι οι εξορμήσεις στη εξοχή με την οικογένειά μας, το μάζεμα των λουλουδιών και το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχναμε. Αλήθεια, όμως, γνωρίζετε γιατί κάθε Πρωτομαγιά φτιάχνουμε στεφάνι;

Η Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα με διπλό χαρακτήρα.

Συνήθως το όνομα της μας παραπέμπει στην πολιτική της όψη, η οποία συνδυάζεται και με την απεργία από την εργασία. Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο ξεσηκωμός δυστυχώς κατέληξε σε αιματοχυσία, μετά από την επέμβαση της αστυνομίας. Ο εορτασμός είναι αφορμή για να υπενθυμίσει η εργατική τάξη τα κοινωνικά και οικονομικά της θέματα (είτε επιτεύγματα είτε ζητούμενα) και να θέσει νέους στόχους για το μέλλον.

Παρόλα αυτά η Πρωτομαγιά είναι και η γιορτή της άνοιξης και της φύσης που συνδέεται με πολλά ήθη κι έθιμα που έχουν πανάρχαιες ρίζες.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που κρατάει από την Αρχαία Ελλάδα και σώζεται μέχρι και σήμερα, είναι το μαγιάτικο στεφάνι. Συνήθως, αποτελείται από λουλούδια του αγρού, όπως παπαρούνες, μαργαρίτες και αγριολούλουδα, αλλά και άλλα λουλούδια, αν δεν είσαι στην εξοχή.Μόλις φτιαχτούν κρέμονται στην πόρτα του σπιτιού.

Παλαιότερα, η επιλογή των λουλουδιών και ο τρόπος της τοποθέτησης τους δεν ήταν απλή υπόθεση. Κάθε λουλούδι που επέλεγαν είχε το συμβολισμό και την «υποχρέωση» να φέρει εις πέρας ένα έργο.

Για παράδειγμα, τα λουλούδια έπρεπε να είναι ανθισμένα για να είναι όλον το χρόνο και το σπίτι που στόλιζαν ανθισμένο ή να έχει κι ένα κλωνάρι λυγαριάς γιατί έτσι θα βρουν αγάπη τα κορίτσια του σπιτιού ή να έχει στη μέση (σαν μάτι) ένα σκόρδο για να διώχνει το κακό το μάτι και άλλα πολλά που έσβησαν με την πάροδο των χρόνων.

Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Τέλος, το μαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουμε να φέρουμε και στο σπίτι μας!

Καλό μήνα!