Η βασιλόπιτά μου, αφράτη, φουσκωτή και γεμάτη αρώματα. Εύκολη συνταγή που κάνω χρόνια.
Την πρώτη θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι έχει η βασιλόπιτα. Η κοπή της βασιλόπιτας είναι το πιο διάσημο πρωτοχρονιάτικο έθιμο, η οποία μοιάζει με τσουρέκι ή κέικ και έχει μέσα ένα φλουρί το οποίο φέρνει τύχη σε όποιον το βρει.
Σήμερα θα σας δώσω τη συνταγή που κάνω χρόνια και θα σας δείξω βήμα-βήμα πως να τη κάνετε και εσείς και φυσικά πως να τη στολίσετε.
Υλικά:
-
5 αυγά
-
2 φλιτζάνια ζάχαρη
-
½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
-
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
-
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
-
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
-
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
-
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
-
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
-
½ φλιτζάνι κονιάκ
-
1 ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
-
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
1 βανίλια
-
1 πρέζα αλάτι
-
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο με το baking powder
Για την επικάλυψη:
- 2 λευκές κουβερτούρες των 125 γραμμαρίων
- τριμμένο καρύδι
- κουβερτούρα για το 2023
- 20γρ ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Τότε προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν μέχρι να απορροφηθούν καλά από το μείγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (προσέξτε όμως να το κάνετε αυτό πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί) και αφού το προσθέσουμε στο μείγμα που συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ , ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια.
Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με το baking powder , το κονιάκ και το γάλα.
Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 35 εκατοστών.Τινάζουμε το ταψί για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη διάμετρο του ταψιού και τη στρώνουμε στο ταψί.
Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και στρώνουμε την επιφάνεια της απαλά με σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη μπήγομαι ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας και κοιτάμε να βγαίνει καθαρό.
Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και ξεκολλάμε τη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή τη στολίζουμε όπως αλλιώς θέλουμε.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία και πώς τη στόλισα εγώ, με λευκή κουβερτούρα, τριμμένο καρύδι και κανονική κουβερτούρα.
Καλή επιτυχία
Μα Τι υπέροχη βασιλοπιτα είναι αυτή;! Και του χρόνου Βαρβάρα μου! Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε!!!
Μα Τι υπέροχη βασιλοπιτα είναι αυτή;! Και του χρόνου Βαρβάρα μου! Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ…Βαρβάρα ?
ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ…
Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ! ?? ?⛄
Ελπίζω οι άνθρωποι να προσπαθήσουμε αυτές τις γιορτές να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας και να αλλάξουμε πορεία, οδεύοντας προς μια καλύτερη προοπτική του εαυτού μας !
Είναι καταπληκτική συνταγή! ευχαριστώ πολύ!!! επίσης αγαπητή μου Μαρία!!!
Σ'ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια!!!!! Εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου τα καλύτερα και σε 'σένα!! Και φυσικά αυτό που ελπίζεις εσύ το ελπίζει πολύ κόσμος!!!! Καλή χρονιά!!!
Εύχομαι μια όμορφη και καλή χρονιά με υγεία και αγάπη. Η Βασιλόπιτα σου είναι απλά υπέροχη!
Καλή χρονιά και σε 'σενα με την οικογένεια σου!!! να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!
Μια παρόμοια φτιάχνω κι εγώ! Λες να δοκιμάσω την δική σου φέτος! Κάνω μια γύρα κι επανέρχομαι…
Αν τη κανεις περιμενω εντυπώσεις ! Εγω παντως τη κανω Χρόνια κ δε την αλλαζω!!!! Καλή χρονιά σου ευχομαι!