Τα τσουρέκια νομίζω τα αγαπάμε όλοι και τα τρώμε όλο το χρόνο. Σκέτα, με πραλίνα ή με μια φέτα κασέρι ή τυρί, ναι δοκιμάστε τα. Θα ασχοληθείτε λίγο το βράδυ και το πρωί θα έχετε μαλακά μυρωδάτα τσουρέκια. Πάμε να παίξουμε στην κουζίνα έτσι απλά να φτιάξουμε Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα.
Η Ελπίδα Χαραλαμπίδου ασχολείται ερασιτεχνικά πολλά χρόνια με την μαγειρική. Μετά από παρότρυνση της οικογενείας της, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα Blog μαγειρικής, με το οποίο μοιράζεται πολλές συνταγές της.
Υλικά για την ζύμη
1200 γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκια
4 αυγά
400 γρ ζάχαρη
500 ml γάλα
¼ κ.γ αλάτι
185 γρ βούτυρο
1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι (αν δεν έχετε ξύσμα,μπορείτε να βάλετε 2 κ.σ μαρμελάδα πορτοκάλι)
1 κ.γ μαχλέπι
1 κ.γ κακουλέ
Υλικά για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ νερό
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ, τα χέρια μας και τον πάγκο.
Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι την μαγιά τα μυρωδικά και το αφήνω στην άκρη.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα την ζάχαρη και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύω να λιώσει το βούτυρο και προσέχω να μην κάψει το γάλα να είναι χλιαρό. Κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω το αλάτι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Χτυπάω με το σύρμα η με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω το γάλα λίγο λίγο στο αλεύρι και απλά ανακατεύω με μια μαρίζ.
Το ζυμάρι ξεκολλάει από το μπολ αλλά κολλάει δεν είναι σφιχτό. Το σκεπάζω και το αφήνω περίπου 2 ώρες να φουσκώσει. Μετά από 2 ώρες βλέπω ότι η ζύμη έχει γίνει διπλάσια-τριπλάσια.
Δείτε επίσης: Πασχαλινά κουλουράκια
Παίρνω μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) και απλά διπλώνω το ζυμάρι μέσα στο μπολ. Το διπλώνω 5-6 φορές ξεφουσκώνει, κλείνω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο (αλείφω το μπολ και πάνω από το ζυμάρι με λίγο καλαμποκέλαιο). Την επόμενη μέρα βγάζω την ζύμη από το ψυγείο, την χωρίζω και την πλάθω.
Έχω μια ζύμη εύπλαστη και μυρωδάτη που πλάθεται εύκολα. Λαδώνω τα χέρια μου και τον πάγκο με λίγο καλαμποκέλαιο και βάζω την ζύμη. Κόβω την ζύμη σε ίσα κομμάτια και την πλέκω πλεξούδα με 2 ή 3 κομμάτια ή στρόγγυλες πλεξούδες, ότι σχέδιο σας αρέσει, εγώ έφτιαξα και μάφιν. Έκοψα 3 μπαλάκια μικρά και τα έβαλα σε θήκη μάφιν φούσκωσαν και ενώθηκαν.
Τα σκεπάζω και αφήνω 50 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή χαμηλώνω στους 160 βαθμούς, αν ψήσω πολλά στον αέρα.
Αλείφω τα τσουρέκια με άλειμμα αυγού και πασπαλίζω με αμύγδαλα η σουσάμι.
Έψησα τα μικρά και τα μάφιν 15 λεπτά και τα πιο μεγάλα 30 λεπτά. Ανάλογα πάντα το μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια και πώς ψήνει ο φούρνος μας. Η ζύμη βγάζει 4 τσουρέκια 500 γρ περίπου το καθένα ή αν κάνετε μικρά τσουρεκάκια τότε βγαίνουν 16 κομμάτια.
Αυτά είναι τα πανεύκολα Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα δοκιμάστε τα!
Δείτε επίσης: Τσουρέκια