Συνταγές για μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και δεν υπήρχαν ψυγεία.

Σταδιακά και με τα χρόνια, καθιερώθηκε σαν δημοφιλέστερη συνταγή για την 25η Μαρτίου ο μπακαλιάρος σκορδαλιά κι αυτό γιατί ταίριαξε γευστικά ο τηγανητός με κουρκούτι μπακαλιάρος με την ελληνική παραδοσιακή σκορδαλιά, με υλικά οικονομικά και εύκολα να βρεθούν σε κάθε σπίτι.

Συνταγές για μπακαλιάρο

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Υλικά

  • Μπακαλιάρος 1 1/2 κιλό φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι
Για την σκορδαλιά
  • Πατάτες 3 βρασμένες
  • Σκόρδο 4 -5 σκελίδες
  • Ψωμί μπαγιάτικο 1/2 μόνο την ψίχα του
  • Ξύδι 2 – 3 κουταλιές σούπας
  • Καλαμποκέλαιο 1 φλιτζάνι του καφέ
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη 1 πρέζα

Οδηγίες

Πλένουμε το ψάρι μας το κόβουμε σε μερίδες και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Πλένουμε τις πατάτες μας και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν τις καθαρίζουμε. Μουσκεύουμε την ψίχα ψωμιού και την στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ την μουσκεμένη ψίχα και τις πατάτες κομμένες,τα δουλεύουμε λίγο και προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι,το ξύδι,την ζάχαρη και συνεχίζουμε να τα δουλεύουμε στο μπλέντερ προσθέτοντας σταδιακά το λάδι.

Αλατίζουμε λίγο τις μερίδες ψαριού που έχουν στραγγίξει καλά, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε στο καλαμποκέλαιο που βάλαμε σε τηγάνι να κάψει μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί , αλατίζουμε αν θέλουμε και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε σε πιατέλα συνοδευόμενο από την σκορδαλιά.

Μπακαλιάρος μπιάνκο

Υλικά

  • Μπακαλιάρος σε φέτες 10 φέτες
  • Πατάτες 1 κιλό
  • Σκόρδο 5 σκελίδες
  • Νερό 250 γρ.
  • Χυμό λεμονιού από 1 1/2 λεμόνι
  • Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος 2 κουταλιές της σούπας
  • Πιπέρι λευκό
  • Νερό
  • Ελαιόλαδο 200 γρ.

Δείτε επίσης: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Οδηγίες

Πλένουμε τον μπακαλιάρο πολύ καλά και τον βάζουμε  σε ένα μπολ με αρκετό  νερό με το δέρμα προς τα πάνω για να ξαλμυριστεί.Το αφήνουμε για 2 μέρες, αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να υπάρχει βάρος. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τις πατάτες που τις έχουμε καθαρίσει, πλύνει  και κόψει στρογγυλές. Τις σοτάρουμε περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να κάνουν μια μικρή κρούστα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σκόρδο που το έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες και το σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Δεν πρέπει να ψηθεί πολύ ούτε να μαυρίσει γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον μπακαλιάρο με το δέρμα προς τα πάνω, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Δεν ανακατεύουμε απλώς κουνάμε την κατσαρόλα και την μισοσκεπάζουμε με το καπάκι της. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αν ο μπακαλιάρος μας φαίνεται ότι είναι βρασμένος τον βγάζουμε και αφήνουμε τις πατάτες να συνεχίσουν να βράζουν. Τέλος προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι , τα μυρωδικά και κουνάμε την κατσαρόλα για να πάνε παντού. Αφήνουμε την κατσαρόλα όπως είναι στην θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά για να  αναμειχθούν τα αρώματα και σερβίρουμε.

Μπακαλιάρος με κρούστα πατάτας και σκόρδου

Υλικά

  • Μπακαλιάρος 3 φιλέτα ξαλμυρισμένα
  • Πατάτες 1 κιλό
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Γάλα 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Ηλιέλαιο 2 κουταλιές της σούπας
  • Σκόρδο 3 σκελίδες πολτοποιημένες
  • Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Πιπέρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαϊντανό 3 κλωνάρια ψιλοκομμένο

Οδηγίες

Πλένουμε τον μπακαλιάρο, τον βάζουμε να σουρώσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε να γίνουν πουρές. Στην συνέχεια στον πουρέ  προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Βάζουμε σε ένα ταψί τα φιλέτα μπακαλιάρου, τα αλείφουμε με το ηλιέλαιο και με το πολτοποιημένο σκόρδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα καλύπτουμε με τον πουρέ που έχουμε φτιάξει. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φιλέτα. Μετά το βάζουμε στο γκριλ για να ροδοκοκκινίσει για 5 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε τα φιλέτα. Σερβίρεται ζεστό.

Μπακαλιάρος φούρνου με κρεμμύδια

Υλικά

  • Μπακαλιάρος 800 γρ ξερός ή 1 κιλό φιλέτο
  • Κρεμμύδια ξερά 500 γρ
  • Λευκό κρασί 1 ποτήρι του κρασιού
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ελαιόλαδο 1 ποτήρι του κρασιού
  • Αλάτι-πιπέρι μαύρο
  • Πάπρικα γλυκιά και καυτερή από 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαϊντανός 1 ματσάκι ψιλοκομμένος

Οδηγίες

Κόβουμε τον μπακαλιάρο  σε φέτες και τον βάζουμε να ξαλμυρίσει (ή παίρνουμε έτοιμο ξαλμυρισμένο  και το κόβουμε σε φέτες). Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει,προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι,την πάπρικα γλυκιά και καυτερή,την ζάχαρη, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί,αφήνουμε να  εξατμισθεί το κρασί και προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό.  Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί. Τοποθετούμε τις φέτες μπακαλιάρου από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Προς το τέλος του ψησίματος πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βγάζουμε από τον φούρνο κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

Μπακαλιαροκεφτέδες

Υλικά

  • Μπακαλιάρος παστός 200 γρ ξεκοκαλισμένος
  • Καλαμποκάλευρο 3 κουταλιές της σούπας.
  • Φαρίνα 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ μέτρια ψιλοκομμένα
  • Κρεμμυδάκι φρέσκο 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Πορτοκάλι 1 τεμ τον χυμό του
  • Νερό 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό
  • Άνηθο 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
  • Φινόκιο 1/2 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι μαύρο
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι,το νερό και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ,το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι , τον άνηθο, τον μαϊντανό, το φινόκιο, όλα ψιλοκομμένα και τα ανακατεύουμε. Ξεκοκαλίζουμε τον ξαλμυρισμένο  μπακαλιάρο και τον προσθέτουμε στο μπολ  με τον χυλό. Προσθέτουμε και το μαύρο πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.  Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο περίπου για 10 λεπτά να σφίξει το μείγμα ,προαιρετικά.Βάζουμε το λάδι  σε βαθύ τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε με ένα κουτάλι της σούπας αρκετή ποσότητα από τον χυλό μας και τηγανίζουμε τους κεφτέδες από τις δύο πλευρές. Τους βγάζουμε  σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.

Μπακαλιάρος με αρωματικά και λεμόνι

Υλικά

  • Μπακαλιάρο 2 φέτες φιλέτο ξαλμυρισμένος
  • Χυμός λεμονιού 1 1/2 λεμόνι
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Κρεμμύδι ξερό 1
  • Πιπεριές καυτερές 2
  • Κόλιανδρος 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκος ή τριμμένος
  • Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο
  • Πιπέρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Φέτες λεμονιού 4-5 τεμ. για γαρνίρισμα
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού

Οδηγίες

Πλένουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε να στραγγίξει. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού τα φιλέτα. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, έχουμε καθαρίσει το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο τηγάνι να σοταριστούν για λίγα λεπτά (περίπου 5 λεπτά). Τα βγάζουμε από το τηγάνι και στρώνουμε το μισό μείγμα στον πάτο ενός ταψιού , προσθέτουμε και τον μισό κόλιανδρο, βάζουμε τα φιλέτα και τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα και τον υπόλοιπο κόλιανδρο. Ψήνουμε τα φιλέτα για 20-25 λεπτά στους 200 βαθμούς. Σερβίρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με τις φέτες λεμονιού.

Μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα

Υλικά

  • Μπακαλιάρο 500 γρ.ξαρμυρισμένο
  • Κρεμμύδια 2 τριμμένα
  • Μπύρα 1 κουτάκι
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια 4-5
  • Άνιθο 1/2 ματσάκι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός
  • Πιπέρι

Οδηγίες

Μαδάμε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τελευταίο το αλεύρι όσο πάρει μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί λιγο και το ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά σε καυτό λάδι να τηγανιστεί μέχρι να ροδίσει.

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Συνταγές: Chefoulis