Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με κανέλα και πορτοκάλι είναι το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό της Σαρακοστής και φτιάχνεται σε 30 μόλις λεπτά! Μια συνταγή για ένα αγαπημένο σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.
Η καλύτερη συνταγή για αφράτα pancakes
Πέρα από την υπέροχη γεύση του έχει και αρκετά οφέλη για την υγεία μας.Κάποια από αυτά είναι:
- Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά: Το ελαιόλαδο που προστίθεται στο χαλβά είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, χωρίς να μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα. Παράλληλα, το ελαιόλαδο περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά.
- Βελτίωση επιπέδων σακχάρου: Η προστιθέμενη κανέλα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή έχουν κάποια προδιάθεση.
- Σιμιγδάλι: Το βασικό συστατικό του σιμιγδαλένιου χαλβά. Το σιμιγδάλι έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης (γλουτένη). Επίσης, είναι καλή πηγή φωσφόρου, κάποιες από τις κύριες δράσεις του οποίου είναι ο σχηματισμός των δοντιών και των οστών, καθώς και η συμμετοχή του σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες.
- Χαμηλός σε νάτριο: Το νάτριο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση.
Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τον φτιάξουμε στο σπίτι χωρίς κόπο και σε λίγο χρόνο!
ΥΛΙΚΑ:
- 1 φλ. λάδι
- 2 φλ. σιμιγδάλι
- 3 φλ. ζάχαρη
- 4 φλ. νερό
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 γαρύφαλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη κανέλα και το γαρύφαλλο το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνετε να βράσουν για πέντε λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί καλά και προσθέστε το σιμιγδάλι. Ανακατέψτε καλά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξανθίσει το σιμιγδάλι. Μόλις είναι έτοιμο το σιμιγδάλι, ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει εντελώς από την κατσαρόλα.
Μπορείτε να βάλετε το χαλβά σε φόρμα μέχρι να κρυώσει για να του δώσετε σχήμα. Εάν θέλετε μπορείτε ακόμα να προσθέσετε σταφίδες ή καρύδια.
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι έτοιμος να τον απολαύσεις μαζί με τους φίλους σου!