Μητρικός θηλασμός, τι πιο φυσικό

0


Ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας, επί εκατομμύρια χρόνια ήταν η μοναδική τροφή του βρέφους και σε αυτό στηρίχθηκε η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους, η μητρότητα λατρευόταν από όλους τους λαούς και ήταν θέμα έμπνευσης για καλλιτέχνες όλων των εποχών.
Στην εποχή μας οι μητέρες που θηλάζουν τα βρέφη τους είναι ακόμα μειονότητα. Στην Ελλάδα διαπιστώνεται η μεγάλη διαφορά μεταξύ της έναρξης του θηλασμού και του σχετικά «φτωχού» αποτελέσματος μετά από κάποιο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν όλες οι γυναίκες (96%) πιστεύουν ότι με τον θηλασμό αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση με το μωρό, περισσότερες από το 90% είχαν πρόθεση να θηλάσουν και περισσότερες από 85% θήλασαν τα μωρά τους την πρώτη εβδομάδα. Εντούτοις, στον 2ο – 3ο μήνα αποκλειστικά θηλάζουν λιγότερες μητέρες (49%) και στον 6ο μήνα μόνο το 5%. Αυτό φανερώνει ή υπερβολικό αρχικό ενθουσιασμό ή υπερβολικές δυσκολίες κατά τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού ή ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις σωστές τεχνικές του θηλασμού και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την διάρκεια του.
Το μητρικό γάλα είναι ζωντανός ιστός που περιέχει 87% νερό και 13% στερεά συστατικά που είναι πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, άλατα, ένζυμα, ορμόνες και ιχνοστοιχεία μετάλλων. Τα συστατικά του μητρικού γάλακτος μεταβάλλονται κατά τα διάφορα στάδια της γαλουχίας, πύαρ, μεταβατικό, ώριμο, κατά τη διάρκεια του 24ώρου και κατά τη διάρκεια του θηλασμού και ποικίλλουν από μητέρα σε μητέρα. Το γάλα των μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει διαφορετική σύνθεση από το γάλα εκείνων που γεννούν τελειόμηνα.
Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική τροφή που προσφέρει στο νεογέννητο και στο βρέφος τις απαραίτητες ουσίες, στις κατάλληλες αναλογίες και στη σωστή σύνθεση. Τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος για το βρέφος είναι τα εξής :
*  Προστασία από λοιμώξεις αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος.
*  Μείωση εμφάνισης δυσκοιλιότητας και κολικών
*  Μείωση του κινδύνου για σύνδρομο αιφνίδιου νεογνικού θανάτου.
*  Προστασία από αλλεργίες, ιώσεις και αναιμία.
*  Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων.
*  Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.
*  Προστασία από τον κίνδυνο του παιδικού καρκίνου και του Σακχαρώδη Διαβήτη.
*  Πρόληψη παχυσαρκίας.
*  Προστατεύει από την αποσύνθεση των δοντιών
*  Αυξημένα αντισώματα
* Ανάπτυξη ισχυρού δεσμού παιδιού – μητέρας.
*  Καλύτερη διαμόρφωση προσωπικότητας.
Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα και στην μητέρα, συγκεκριμένα :
*  Είναι δωρεάν
*  Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού των ωοθηκών και της μήτρας.
*  Βοηθάει στην γρηγορότερη επάνοδο της μήτρας στη φυσιολογική της κατάσταση
*  Μειώνει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας μετά τον τοκετό.
*  Τα ποσοστά εμφάνισης οστεοπόρωσης είναι μικρότερα στις θηλάζουσες μητέρες.
*  Μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης επιλόχειος κατάθλιψης.
*  Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί ως αντισυλληπτικό μέσο.
*  Και τέλος βοηθάει στην γρηγορότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.
Γεωργία Σάκα
Μαία