Μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη, τη “νύφη του Θερμαϊκού”

0
βόλτα στη Θεσσαλονίκη

Μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη, τη “νύφη του Θερμαϊκού”. Η Θεσσαλονίκη η αλλιώς  η “νύφη του Θερμαϊκού” αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Μια  πόλη με “ανοιχτούς’’ ανθρώπους ,φιλόξενους, με όμορφες πλατείες και πάρκα,ιστορικά αξιοθέατα πλούσια νυχτερινή ζωή και πολύ γευστική κουζίνα. Αποτελούσε για μένα επιθυμία να κάνω ένα ταξίδι στην συμπρωτεύουσα ,έτσι λοιπόν αφού βρέθηκα εκεί για επαγγελματικούς λογούς εξερεύνησα με το φακό μου μερικά από τα γνωστά σε όλους μας αξιοθέατα της τα όποια θα δείτε παρακάτω .

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

   Το ταξίδι ξεκινά από το σιδηροδρομικό σταθμό της  πόλης ,όπου όταν κατεβαίνεις από το τρένο, αμέσως εγκλιματίζεσαι με το περιβάλλον που αποπνέει ένα άρωμα ρομαντισμού. Περπατώντας στην λεωφόρο Άγιου Δημήτριου συναντάμε τον ομώνυμο ιερό ναό όπου ο Άγιος είναι και ο πολιούχος της πόλης.

Ο ναός είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά. Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από τα ψηφιδωτά του, ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον ίδιο τον Άγιο με δύο μικρά παιδιά και ένα άλλο, που απεικονίζει τον Άγιο ανάμεσα στον επίσκοπο και στον έπαρχο, οι οποίοι ανακαίνισαν το ναό τον 7ο αιώνα.

   Συνεχίζουμε το ταξίδι μας και κατηφορίζουμε προς τη νέα παράλια .Εκεί πριν φτάσουμε θα συναντήσουμε την περίφημη Καμάρα η αλλιώς αψίδα του Γαλάριου. Είναι ρωμαϊκό μνημείο αφιερωμένο στον Γαλεριο όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη το 306 μ. μετά από πολέμους κατά των Περσών .Σε κοντινή απόσταση αντικρίζουμε την Ροτόντα . Αποτυπώνοντας αυτά τα αξιοθέατα απαράμιλλης ομορφιάς συνεχίζουμε την βόλτα μας για να φτάσουμε στον ξακουστό σε όλους μας Λευκό Πύργο. Διασχίζοντας τα σοκάκια που οδηγούν προς τον πύργο θα συναντήσουμε πολλές καφετερίες γεμάτες φοιτητόκοσμο καθώς και πολλούς τουρίστες . Σιγά-σιγά ξεπροβάλει ο Λευκός Πύργος.

Δείτε επίσης: Που να πάτε για καφέ με τα παιδιά στην Αθήνα

Προτού τον φωτογραφίσω και έχοντας στο μυαλό μου το γνωστό τραγούδι του Κώστα Μακεδόνα ‘’Στον Λευκό τον Πύργο’’ στάθηκα να θαυμάσω την όμορφη αισθητική της κατασκευής του αλλά και το καταπράσινο πάρκο που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο. Συνεχίζουμε την βόλτα μας στην νέα παράλια σταθμός. Οι ομπρέλες από σιδερένια κατασκευή με φόντο τον Θερμαϊκό καθώς και το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου που κυριολεκτικά είναι επιβλητικό .

Η ώρα έχει περάσει και ήρθε η στιγμή να ολοκληρώσω την βόλτα μου περνώντας απέναντι θα δω και το άγαλμα του Παύλου Μελά σε μια όμορφη θέση. Μια καταπράσινη πλατεία με πολλά παγκάκια και θα βαδίσω προς τον δρόμο του σιδηροδρομικού σταθμού απ όπου ξεκινήσαμε ώστε να πάρω τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα .

 Το ταξίδι αν και σύντομο αρκούσε ώστε να μου αφήσει την πιο γλυκιά γεύση που θα μπορούσα να έχω άλλωστε όπως λέει και ο σοφός λαός μας τα καλά κρατούν λίγο εύχομαι την ιδία γεύση να έχετε και εσείς όσοι δεν την έχετε επισκεφτεί ακόμα .ελπίζω να σας ταξιδέψει η μάτια μου να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι με πολλά ταξίδια και όρεξη για δημιουργία.