Κορονοϊός, διαχειριστείτε σωστά το άγχος των παιδιών

0
Κορονοϊός

Κορονοϊός, διαχειριστείτε σωστά το άγχος των παιδιών. Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία στον πληθυσμό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθούνται οι βασικές οδηγίες πρόληψης όπως αυτές ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Είναι εξίσου σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το θέμα του κορονοϊού.

Κορονοϊός, διαχειριστείτε σωστά το άγχος των παιδιών

Χρειάζεται προσοχή όμως πως θα μεταφέρουμε στα παιδιά τη κατάσταση χωρίς να τα πανικοβάλουμε αλλά τους εξηγήσουμε με απλά λογία το τι συμβαίνει.

Επικοινωνία γονέα-παιδιού

  • Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τα παιδιά να μιλήσουν, ωστόσο, όταν το επιθυμούν θα πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι, να μην είμαστε διστακτικοί και να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο, όπου θα μπορούν με άνεση να θέσουν τα ερωτήματα τους.
  • Χρειάζεται να δώσουμε αξία στις σκέψεις,τα ερωτήματα και τις ανησυχίες των παιδιών.
  • Η οποιαδήποτε ενημέρωση πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού και να χρησιμοποιούμε έννοιες που μπορούν κατανοήσουν τα παιδιά.

Δείτε επίσης: Πως να ενημερώσετε τα παιδιά για τον κορονοϊό

  • Χρειάζεται ειλικρίνεια στις απαντήσεις μας, διότι αν γίνει αντιληπτή η μη ειλικρίνεια υπάρχει περίπτωση να κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους στο μέλλον σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
  • Μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν πολλές φορές οι ίδιες πληροφορίες διότι μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές ή αποδεκτές από τα παιδιά.
  • Για μεγαλύτερα ηλικίας παιδιά, εφόσον επιθυμούν να αναζητήσουν μόνα τους πληροφορίες χρειάζεται να τους καθοδηγούμε να το κάνουν από αξιόπιστες πηγές.
  • Χρειάζεται να αποφευχθούν μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν ότι είναι ασφαλή στο σπίτι όμως δε μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δε θα υπάρξει κάποιο κρούσμα στη περιοχή.

Πως πρέπει να αντιδρούν οι γονείς:

  • Χρειάζεται προσοχή στις αντιδράσεις και στη διαχείριση του άγχους διότι τα παιδιά παρατηρούν πως αντιδρούν οι ενήλικες στις εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα ακούνε τις συζητήσεις των γονέων και των ενηλίκων μεταξύ τους.
  • Οι γονείς ενδέχεται να αναζητούν συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τη πανδημία του κορονοιού. Ωστόσο τα παιδιά μπορεί να μη θέλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο κόσμο σχετικά με αυτό το θέμα και απλά να επιθυμούν να είναι παιδιά και να συνεχίζουν τη τυπική καθημερινότητα τους.
  • Χρειάζεται προσοχή στο τι βλέπουν κι ακούνε τα παιδιά στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Αν υπάρχουν τρομακτικές εικόνες στη τηλεόραση είναι απαραίτητο να μην επιτρέπουν στα παιδιά να τις βλέπουν. Η συνεχής έκθεση σε τέτοιες εικόνες μπορεί να τρομάξει και να μπερδέψει τα παιδιά.

Πως αντιδρούν τα παιδιά

  • Τα παιδιά τείνουν να προσωποποιούν τις καταστάσεις. Ενδέχεται να ανησυχούν για τον εαυτό τους, την οικογένεια τους αλλά και συγγενείς και φίλους.
  • Τα παιδιά που είχαν βιώσει προηγούμενες εμπειρίες ασθένειας ή απώλειας ενδέχεται να είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση τους σε σχετικές εικόνες. Τα παιδιά παιδιά αυτά μπορεί να χρειάζονται περισσότερη προσοχή και υποστήριξη.
  • Αν κάποιο παιδί μοιάζει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο με την πανδημία του κορονοϊού ίσως χρειάζεται να εκτιμηθεί από ειδικό ψυχικής υγείας. Σημεία που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία είναι τα εξής: διαταραχές στον ύπνο, ανησυχητικές σκέψεις, επαναλαμβανόμενοι φόβοι για ασθένεια ή το θάνατο, αίσθημα ανασφάλειας μακριά από τους γονείς.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός και εγκυμοσύνη:Τι Πρέπει να Γνωρίζεις.

Χρειάζεται να ενημερώσουμε τα παιδιά ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βοηθούν τους ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό. Όταν συμβαίνει κάτι κακό ή τρομακτικό υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν και μπορούν να βοηθήσουν.