Οικογένεια και κατοικίδιο

0
Αγαπητοί γονείς,
 Αρκετές φορές στην οικογένεια,κυρίως οταν υπάρχουν μικρά παιδιά,ακούτε τη φράση “Μπαμπά ή μαμά να πάρουμε ενα σκυλάκι ή ενα γατάκι ή γενικώς,κάποιο κατοικίδιο;Πίστεψε μας η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη,διότι εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες,κυρίως όμως απο το το χρόνο που πρέπει να διαθέσετε & την αγάπη που θα έχετε για το ζωάκι σας. 
Αρχικά πριν αποφασίσετε να φέρετε το ζωάκι στο σπίτι θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα σας δώσει πολλές και σημαντικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην τελική επιλογή.
Ενα αλλο σημαντικό θέμα που θα εξηγήσει ο γιατρός σας ειναι η ιατρική δαπάνη που απαιτείται σε ετήσια βάση.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την επιλογή του ζώου.Αρχικά θα πρέπει να ξέρουμε το χώρο.Εντός σπιτιού η όχι;Τον ελεύθερο χρόνο των γονέων & την ηλικία των παιδιών.Κυρίως τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν μετά το σχολείο να βγάλουν βόλτα το ζωάκι τους και σε συνάρτηση με τον πολύ περιορισμένο χρόνο των γονέων ειναι δύσκολη η επιλογή μεγαλόσωμου σκύλου.Ίσως ενα μικρόσωμο σκυλάκι θα μπορούσε να είναι μιά καλή επιλογή,διότι μες το σπίτι νιώθει αρκετά ελεύθερο!
Επίσης μια ορθή επιλογή είναι και η γατούλα όπου ζεί αποκλειστικά μέσα το σπίτι, το κουνελάκι που μεγαλώνει σε πολύ μεγάλο κλουβάκι,καθώς και οι χελωνίτσες σε γυάλα η κάποιο σκιουράκι!
Είναι αρκετά δύσκολο να εξαντλήσουμε το θέμα της επιλογής του ζώου μέσα απο ενα άρθρο,διότι τα ερωτήματα ειναι πολλά και σύνθετα,απλά θα θέλαμε να σας δείξουμε τον τρόπο σκέψης και σε συνάρτηση με τον γιατρό σας είμαστε σίγουροι πως θα κάνετε την σωστή επιλογή.Ενα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα ειναι η ιατρική κάλυψη και δαπάνη.Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Αρχικά ξεκινάμε με 2-3 εμβόλια τα οποία γίνονται σε νεαρή ηλικία 2-3 μηνών,Εν συνεχεία γίνετε η χορήγηση φαρμάκου για τα ενδοπαράσιτα(σκουληκάκια) και μετά ενα λουράκι για τα εξωπαράσιτα(τσιμπουρακια,ψύλλους,κουνούπια) και όλα αυτά θα συνοδεύονται απο υπογεγραμμένο και  σφραγισμένο βιβλιάριο απο τον γιατρό σας. Καλό θα ήταν μετά τον πρώτο η δεύτερο χρόνο να γίνει στείρωση για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.Το ίδιο ισχύει και  για τις γατούλες και τα κουνελάκια!
Ως υπεύθυνος κτηνίατρος του προγράμματος,στείρωσης και περίθαλψης του Δήμου Ελευσίνας θα ήθελα να σας ενημερώσω πως ο Δήμος Ελευσίνας καλύπτει πλήρως τα ιατρικά έξοδα αν υιοθετήσετε αδέσποτο σκυλάκι! 

Κλείνωντας σας τονίζουμε πως το ζωάκι που θα υιοθέτησετε δεν κοιτά:

  • Αν είστε πλούσιοι η πτωχοί
  • Αν ζείτε σε παλάτι η παράγκα
  • Αν είστε άσχημοι η όμορφοι
  • Αν είστε  διάσημοι η επώνυμοι.

Όπως και οποίοι αν είστε το μόνο που θέλει είναι ΑΓΑΠΗ,ΒΟΛΤΟΥΛΕΣ, ενα μπολάκι με νερό και  τροφή και πιστέψτε μας θα σας απαλύνει κάθε πίκρα και καημό, κάθε μελαγχολία,θα σας γεμίζει με χαρά την κάθε δυσκολία!

 Θεόδωρος Ι Καναβός
 DVM Κλινικός Κτηνίατρος

 

Ελπίδα Ευαγγελόπουλου
 DVM Msc Κλινική Κτηνίατρος
 Κτηνιατρείο Ελευσίνας 2105541321.