Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση, οι περισσότεροι τρέμουμε στο άκουσμα της λέξης. Μπορεί να συμβεί στον καθένα! Μπορεί να οφείλεται σε ιούς, βακτήρια ή παράσιτα.
Τι είναι η γαστρεντερίτιδα
Είναι μια λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, και συνήθως επηρεάζει το στομάχι και το έντερο. Η οξεία γαστρεντερίτιδα θεωρείται ίσως το πιο συχνό νόσημα στον κόσμο!
Δείτε επίσης: Πόνοι περιόδου, τρόποι αντιμετώπισης για ανακούφιση
Συμπτώματα
- Ξαφνική διάρροια
- Εμετοί
- Κράμπες και πόνος στο στομάχι
- Χαμηλός πυρετός και ρίγη
- Ζαλάδα ή ακόμα και λιποθυμία
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις
- Πονοκέφαλος ή μυικοί πόνοι
- Αδυναμία, κόπωση και αφυδάτωση
Πώς μεταδίδεται;
Αυτό που απασχολεί πολλούς είναι πώς κολλάει η γαστρεντερίτιδα. Σίγουρα, οι πιθανότητες αυξάνονται, αν έρθουμε σε επαφή με άτομο που νοσεί ή βρίσκεται ακόμα σε περίοδο ανάρρωσης. H μετάδοση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να γίνει όταν χρησιμοποιούμε την ίδια τουαλέτα, τις ίδιες πετσέτες ακόμα και τον ίδιο υπολογιστή. Οπότε και αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ένας ιός ή κάποιο βακτήριο! Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να πλένουμε καλά τα χέρια μας, ειδικά μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, καθώς και να μην μοιραζόμαστε πετσέτες με άλλους.
Πώς αντιμετωπίζεται;
- Ηλεκτρολύτες
- Προβιοτικά
Διατροφή για γαστρεντερίτιδα
Το βασικό ερώτημα όλων είναι τι τρώμε στη γαστρεντερίτιδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οργανισμός αποδυναμώνεται και συχνά έχουμε ανορεξία.
Κάποια ελαφριά φαγητά είναι:
- σούπες με ρύζι ή φιδέ και ζωμούς
- άπαχα κρέατα
- ζυμαρικά
- πατάτες
- φρυγανιές, κράκερς
- τοστ
- μπανάνες
- μήλα και πουρές μήλου (περιέχουν πηκτίνη)
Τι ΔΕΝ τρώω:
- συμπυκνωμένους χυμούς με ζάχαρη
- καφεϊνούχα ροφήματα π.χ καφές
- σοκολάτες και σιρόπια
- τηγανιτές ή λιπαρές τροφές
- πικάντικα τρόφιμα, καρυκεύματα
- λαχανικά και όσπρια
Γενικά, φροντίστε να δώσετε τη σωστή προσοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να ξεκουραστεί, ώστε να έχετε μια ήπια συμπτώματα και να αναρρώσετε το συντομότερο δυνατό.