Εγκαίνια έκθεσης Art is Fashion στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

0
art is fashion

Εγκαίνια έκθεσης Art is Fashion στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά για τη κιβωτό του κόσμου. Έργα ποικίλων τεχνοτροπιών με κεντρικό άξονα τη Μόδα θα φιλοξενηθούν για μία εβδομάδα ως τις 27 Ιανουαρίου  σε συνδυασμό με ενδύματα νέων σχεδιαστών του NGFL. Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιολί και βιολοντσέλο.

Ένα θέμα που συζητήθηκε και απασχολεί πολύ κόσμο είναι αν η μόδα είναι η τέχνη. Έτσι ο Κος Χρήστος Πετρίδης έθεσε τη δική του άποψη πάνω στο θέμα.


« Με δείγματα δουλειάς του Hermes γεννήθηκε το ερώτημα αν η μόδα μπορεί να θεωρηθεί ως μιας μορφή τέχνης. Κάποιοι ισχυρίζονται μέχρι σήμερα ότι η μόδα δεν έχει τίποτα να προσφέρει στη τέχνη άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η μόδα σε πάρα πολλές εκφάνσεις της είναι συνυφασμένη με τέχνη διάφορες μορφής. Ωστόσο η μόδα δεν έχει οριστεί ποτέ επισήμως ως μια μορφή τέχνης αν και για παράδειγμα τα πλουμιστά φορέματα του Βαλεντίνου μαζί με τις μοναδικές ιδέες του Dior, έφερναν κάθε χρόνο στη πασαρέλα πολλές ιδέες και στιλιστικές προτάσεις θα μπορούσαν όντως να θεωρηθούν καλλιτεχνική έφεση .

Πολλοί ζωγράφοι και γλύπτες έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι η μόδα θα μπορούσε όντως να θεωρηθεί μια μορφή τέχνης λόγω της ανήσυχης φύσης του σχεδιαστή που κρύβεται πίσω από μια δημιουργία της υψηλής ραπτικής είναι εμπνευσμένο ρεφιλέ . Ακόμα όπως κ πριν την ολοκλήρωση του ρούχου τα πρόημα τεχνικά σκίτσα μπορούν και αυτά με σειρά τους να καταγραφούν σε μια μορφή σχεδιαστικής τέχνης.

Συχνά προσπαθούν να εντάξουν τη μόδα στην ίδια κατηγορία με εκείνους όπως εμείς απόψε εδώ γι’αυτό είναι κυρίως ο λόγος που πολλά καλλιτεχνικά προγράμματα οργανώνονται όλο και περισσότερο . Στις δεκαετίες του ’20-’30 πολλοί αναγνωρισμένοι ζωγράφοι συνεργάστηκαν με τους ανερχόμενους τότε οίκους μόδας , κάτι που ενισχύει τη πεποίθηση ότι η τέχνη και η μόδα προέρχονται ενδεχόμενος από την ίδια οικογένεια.

Η μόδα και η τέχνη έχουν τελικά την ίδια βάση και άπειρα κοινά σημεία και περιέχουν αρχικά το όραμα , τη φαντασία την έκφραση και έχουν θέμα, προσχέδιο και το σχέδιο , το χρώμα η πραγματοποίηση της δημιουργίας , η έφεση και πάνω απ’ όλα τη χαρά που δίνει στο δημιουργό για την ολοκλήρωση του αποτελέσματος .

Διαβάστε επίσης: Η Συλλογή «FOR EVER» By Anastasia Avioti Στην Bridal Expo 2019

Η βάση των δημιουργών της τέχνης και της μόδας είναι η καλαισθησία η αρμονία και ένα έργο τέχνης δίνει τη ψυχή κ μια δημιουργία μόδας δίνει το σώμα μαζί με τη ψυχή που είναι δυο ποιο αρμονικά έργα τέχνης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα δύο μεγαλύτερα μουσεία τέχνης όπως του μουσείο τέχνης στη Νέα Υόρκη φιλοξενούνται σε χώρους μόδας ή υψηλής ραπτικής. Υπάρχει άποψη πως η τέχνη μιας και είναι διαχρονική όπως πολύ καλά βλέπουμε και γνωρίζουμε πως τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα έργα τέχνης στο μακρινό παρελθόν δε θα μπορούσε να θεωρηθεί πως η μόδα είναι τέχνη που επιτάσσει αυτό που η τρέχουσα χρονική περίοδος επιβάλλει , αντιθέτως η μόδα είναι τέχνη γιατί στη διατήρηση της στη ζωή εμπεριέχει κ ακολουθεί όλους τους κανόνες που η τέχνη ορίζει στη παραπάνω άποψη με μεγάλη πεποίθηση πως μια και η τέχνη στην εποχή μας ανθίζει και έχουμε χιλιάδες μεγαλύτερους ή μικρούς δημιουργούς .

Χώροι τέχνης ανθίζουν καθημερινά και λειτουργούν, συνεχώς πραγματοποιούνται πολλές εικαστικές εκθέσεις όπως και η αποψινή τότε η μόδα είναι τέχνη με τη διαφορά πως αυτή η μόδα θα φοριέται για πάντα.¨»


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι:
Bongard Ζαχαρούλα, Ασωνίτη Γεωργία, Βαλιάντζας Ευάγγελος, Γεωργαλή Σύλβια, Γκάβα Κατερίνα, Γκούβα Αναστασία, Γκόφα Νίκη, Δαρζέντα Ελευθερία, Ζηλούδη Τάνια, Καζατζίδου Λία, Καραχάλιου Γεωργία, Καραχάλιου Δήμητρα, Καραχάλιου Μάνγκου Τριανταφυλιιά, Κουκουράκη Κωνσταντίνα, Κωνσταντίνου Μελίνα Ανδριάνα, Κωστάκη Ειρήνη, Λουμπουρδή Μαρία, Μακρυγιάννη Γωγώ, Μαλλιαρού Κωνσταντίνα, Μαραγκάκη Ελένη, Μαρινάκη Καλλιόπη, Μαρτάκη Αριστέα, dr. Μούρα Χριστίνα, Μπάιλα Ευαγγελία, Μπότση Μαρία, Μπραντίτσα Βασιλική, Ντιναπόγια Χριστίνα, Παπαχριστοφόρου Αμουργή Δήμητρα, Παπαναστασόπουλος Λεωνίδας, Πετρακοπούλου Βασιλική, Πετρίδης Χρήστος, Ρουπίνας Άρης, Σαλταφέρος Γεώργιος, Σιώκη Ματίνα, Σκανδάλη Μαργαρίτα, Τσιαντή Γιούλα, Ταμπάκη Βασιλική, Τριβιζά Μαίρη, Χαβιαροπούλου Στέλλα, Χατζηβασιλείου Αγάθη.


Επιμέλεια έκθεσης: Χρήστος Πετρίδης
Δημόσιες σχέσεις – επικοινωνία: Τζένυ Οικονόμου Ρίζου
Χορηγός: New Generation Fashion Lines
Διοργάνωση: Stalexpo

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!