5 tips για τη βελτίωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς! Για όσο διάστημα μένουμε σπίτι, έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και στον έλεγχο του βάρους μας! Βελτιώνουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά με εύκολα και έξυπνα tips, ώστε να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία και ευεξία μας!
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων και η Ομάδα ειδικών Διαχείρισης Βάρους μας προτείνουν 5 tips για τη βελτίωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς για την περίοδο που «μένουμε σπίτι».
5 tips για τη βελτίωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς
1.Οργανώνουμε τα γεύματα και τα σνακ μας
Προγραμματίζουμε τα γεύματα που θα μαγειρέψουμε μέσα στην εβδομάδα. Διαχωρίζουμε τα σνακ σε μερίδες και βάζουμε σε πιάτο ό,τι τρώμε ώστε να είναι ξεκάθαρο τι καταναλώνουμε. Ετοιμάζουμε υγιεινές επιλογές όπως το να έχουμε πλυμένα φρούτα και λαχανικά σε ορατό σημείο.
2.Τιμάμε τη πείνα μας
Καλό είναι να καταναλώνουμε κάτι όταν πεινάμε και όχι επειδή βρέθηκε μας. Καλό είναι να τρώμε: Όταν η πείνα μας είναι μέτρια και όχι έντονη. Δεν αγνοούμε τα σημάδια πείνας (π.χ θα φάω τσίχλα για να ξεχαστώ) γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ελέγξουμε αυτό που θα καταναλώσουμε μετά και θα πέσουμε στην παγίδα της υπερφαγίας.
3.Διαχωρίζουμε τη βιολογική από τη συναισθηματική πείνα
Στη συναισθηματική πείνα βλέπουμε κάτι και θέλουμε να το καταναλώσουμε τώρα (λόγω άγχους,στενοχώριας) ενώ η βιολογική πείνα έρχεται σταδιακά κάποιες ώρες μετά το φαγητό. Όταν αισθανόμαστε ότι θέλουμε συνεχώς να τρώμε απασχολούμαστε με κάτι άλλο ευχάριστο και χαλαρωτικό.
4.Σταματάμε να τρώμε όταν νιώθουμε ευχάριστα χορτάτοι
Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μπορούμε στη μέση του γεύματος μας να αναρωτηθούμε πόσο πεινασμένοι νιώθουμε , εάν είμαστε ευχάριστα χορτάτοι ή εάν νιώθουμε πλήρεις. Όταν σταματάμε να τρώμε ενώ είμαστε ευχάριστα χορτάτοι θα νιώθουμε ότι πήραμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε από το γεύμα μας χωρίς αυτό να μας “επιβαρύνει”.
5.Απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
Κάθε γεύμα είναι πιο νόστιμο όταν συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις μας. Προσπαθούμε να τρώμε αργά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γευτούμε και να απολαύσουμε το φαγητό μας στο έπαρκο. Επίσης δίνουμε χρόνο στον εγκέφαλο να προλάβει το στομάχι μας. Βασική προυπόθεση όμως για να παίρνουμε όλη την απόλαυση από το φαγητό μας είναι να καταναλώσουμε κάτι την ώρα που το σώμα μας το ζητά και να τρώμε τη ποσότητα που χρειαζόμαστε.
Δείτε επίσης: Κακοσμία του στόματος…αίτια και τρόποι αντιμετώπισης