Ζουγκλοεργαστήρι, ένας χώρος δημιουργικής έκφρασης

0

Το Ζουγκλοεργαστήρι είναι ένας  χώρος δημιουργικής έκφρασης μέσα από τις τέχνες. Το
Ζουγκλοεργαστήρι  είναι ένας χώρος που μέσω της τέχνης και της πολιτιστικής εκπαίδευσης προάγει τον πολιτισμό αλλά και την ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Ιδρύτρια του χώρου είναι η Ιωάννα Κοροπούλη, απόφοιτη νηπιαγωγός του Τμήματος Εκπαίδευσης  και Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Τμήματος Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία από το 2010 εφάρμοζε  νέες μεθοδολογίες σύνδεσης των τεχνών με την εκπαίδευση σε μικρές ομάδες παιδιών και σε ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού. Στόχος της ήταν η γνώση να γίνει «κτήμα» του μαθητή μέσω της βιωματικής προσέγγισης. Συνεπώς, εισήγαγε το παιχνίδι και τις τέχνες του θεατρικού παιχνιδιού και των εικαστικών μέσα στο μάθημά της, θεωρώντας πως η “κατασκευή” μιας γνώσης επιτυγχάνεται από την ουσιαστική ψυχική ικανοποίηση που νιώθει ένα παιδί όταν γίνεται συμμέτοχος και συνδημιουργός μια δράσης. Με μια φράση… “Μαθαίνω Παίζοντας”.

Όπως δηλώνει η ίδια, οι πρώτοι της μαθητές από τα φοιτητικά της χρόνια ήταν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός χώρου, όπου οι έννοιες Εκπαίδευση και Παιχνίδι θα συναντιούνται δημιουργικά μέσω των τεχνών.  Έτσι, τον Ιούνιο του 2017 ιδρύθηκε το Ζουγκλοεργαστήρι, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν τόπο έμπνευσης για παιδιά αλλά και για ενήλικες.

Ο Χώρος

Το Ζουγκλοεργαστήρι στεγάζεται σε έναν χώρο 130 τ.μ. στην όμορφη Ελευσίνα, στην οδό Β.Λάσκου 35 & Καραϊσκάκη. Ο χώρος του εργαστηρίου είναι ιδιαίτερα φωτεινός, ζεστός και φιλόξενος ενώ παράλληλα τηρεί όλους τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας. Αποτελείται από δύο αίθουσες δραστηριοτήτων, την αίθουσα “Δημιουργία” και την αίθουσα “Έκφραση”. Στην πρώτη πραγματοποιούνται τα εικαστικά ενώ στη δεύτερη το θέατρο και ο χορός. Σημαντικό ρόλο στην ομορφιά του εργαστηρίου παίζει η ζωγραφική στους τοίχους και η διακόσμηση, που δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, αν σκεφτούμε το όνομα του εργαστηρίου, πέρα από το θέμα της Ζούγκλας, μια αγαπημένη θεματική ενότητα για τα παιδιά. Η μία αίθουσα έχει στοιχεία Αμαζονίου και η άλλη αίθουσα έχει στοιχεία Safari  ενώ ο διάδρομος με τα τρισδιάστατα κλαδιά, που ενώνει τις δυο αίθουσες θυμίζει μονοπάτι της Ζούγκλας οδηγώντας σε αυτές. Η υπέροχη ζωγραφική στους τοίχους και οι εντυπωσιακές τρισδιάστατες κατασκευές για τη διακόσμηση έχουν υλοποιηθεί από τον γραφίστα, Παναγιώτη Μπαμπά, ο οποίος διδάσκει μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου και χειροτεχνίας στο Ζουγκλοεργαστήρι.

Τα παιδικά και εφηβικά τμήματα – Οι δραστηριότητες

Τα παιδικά και εφηβικά τμήματα χωρίζονται ανά ηλικίες και κάθε τμήμα έχει το δικό του χαρακτηριστικό όνομα. Συγκεκριμένα:

  • Family Fun Day, ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για βρέφη από 20 έως 30 μηνών μαζί με τους γονείς τους με στόχο το δημιουργικό παιχνίδι ανάμεσα στη μαμά, τον μπαμπά και το παιδί. Δραστηριότητες: Χρωμοπασαλείμματα-Οι πρώτες δημιουργίες, Παίζοντας με τη μαμά (μίμηση), Χορεύοντας και τραγουδώντας με τη μαμά, Μαγειρεύοντας με τη μαμά.

 

  • Ζουγκλογλυκάκια, μια ομάδα παιδιών ηλικίας 2 έως 3μιση ετών με στόχο την ομαλή μετάβαση του παιδιού από το γνώριμο και οικογενειακό περιβάλλον σε ένα νέο, αλλά γεμάτο ερεθίσματα και νέες εμπειρίες, δίνοντας την ευκαιρία στο παιδί να κοινωνικοποιηθεί, να συνεργάζεται, να μοιράζεται, να σέβεται τους κανόνες της ομάδας που με τους συνομηλίκους του έχει ορίσει. Δραστηριότητες: Κατασκευή, Ζωγραφική, Μουσικοκινητική, Ζαχαροπλαστική, Θεατρικό Παιχνίδι.

 

  • Μικρά Ζουγκλοφιλαράκια, μια ομάδα παιδιών ηλικίας 4 έως 5μιση ετών με στόχο τα παιδιά να απελευθερώνουν τη φαντασία τους, να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τις ικανότητές και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους, να εκφράζουν συναισθήματα και να ασκούνται στην ομαδικότητα και τη συνεργασία. Δραστηριότητες: Εικαστικά, Θεατρικό παιχνίδι, Zumba kids Junior.

 

  • Μεγάλα Ζουγκλοφιλαράκια, μια ομάδα παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών με στόχο τη δημιουργία, την έκφραση συναισθημάτων και την εκτόνωση μέσα από το θέατρο, τα εικαστικά και τον χορό, ύστερα από το σχολείο. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται και οι δεξιότητές τους στο σχέδιο και τη ζωγραφική ενώ παράλληλα καλλιεργούν την αισθητική τους, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες τους και ανακαλύπτοντας την έννοια της δημιουργίας. Δραστηριότητες: Εικαστικά, Θεατρικό παιχνίδι, Χορός (Zumba Kids, Hip Hop)

 

  • Τμήματα χορού, θεάτρου, σχεδίου και χειροτεχνίας για εφήβους από 13 ετών έως 17 ετών. Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην έκφραση των συναισθημάτων τους. Μέσα από το κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής, ο κάθε έφηβος έχει την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του μέσα από μια δραστηριότητα που του ταιριάζει. Η χορογράφος Δήμητρα Χρυσογονίδης, ο γραφίστας Παναγιώτης Μπαμπάς και οι θεατρολόγος-σκηνοθέτης Μανώλης Μαμαλάκης πραγματοποιούν υπέροχα προγράμματα για τις ομάδες εφήβων.

Τα τμήματα ενηλίκων

Ο στόχος στα τμήματα ενηλίκων είναι η προαγωγή της ψυχικής και της συναισθηματικής υγείας. Μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών βρίσκεται στο Ζουγκλοεργαστήρι  και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ενήλικες. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπως εικαστικές τέχνες, υποκριτική, χορός και φωτογραφία.  Παράλληλα, προβλέπεται να δημιουργηθούν ομάδες συμβουλευτικής γονέων, με θέματα επικεντρωμένα στο παιδί και τις ανάγκες του, όπως επίσης και μια σειρά από επιμορφωτικές βιωματικές εκπαιδευτικές  ημερίδες για παιδαγωγούς και όχι μόνο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για τα τμήματα ενηλίκων υπάρχουν προσφορές  για τους γονείς των μαθητών του εργαστηρίου , δείχνοντας σεβασμό στην οικογένεια και δίνοντας την ευκαιρία στην μαμά και τον μπαμπά να κάνουν μια δημιουργική δραστηριότητα που θα τους εκτονώσει και θα τους ικανοποιήσει ψυχικά.

Διοργάνωση εκδηλώσεων

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ζουγκλοεργαστήρι, όπως οι διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις για παιδιά είτε από την ομάδα του εργαστηρίου  είτε από εξωτερικούς συνεργάτες αλλά και τα παιδικά  πάρτυ, στα οποία προετοιμάζονται άρτια και πολύ μελετημένα προγράμματα με στόχο την ψυχαγωγία των παιδιών μέσα από το θέατρο, τα εικαστικά, τα ομαδικά παιχνίδια και τον χορό. Το σίγουρο είναι ότι πρωταρχικός στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα αξέχαστο Ζουγκλοπάρτυ!

Επικοινωνία
Email: [email protected]
Tηλέφωνο: 213 0116447, 6984058055
Διεύθυνση: Β.Λάσκου 35 & Καραϊσκάκη, Ελευσίνα
FB:
Ζουγκλοεργαστήρι
Υπεύθυνη:
Κοροπούλη Ιωάννα