13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μείνετε έγκυος

0

Η προετοιμασία ψυχικά και σωματικά για εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη. Το σώμα μας είναι ισχυρό, αλλά μπορεί να καταπονηθεί άσκοπα αν δεν προετοιμαστούμε. Εδώ είναι 13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το πώς μπορείτε να προγραμματίσετε καλύτερα την εγκυμοσύνη.

1. Τροφές που πρέπει να τρώτε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μερικά υγιεινά γεύματα ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Εάν πρόκειται να ζητήσετε πολλά από το σώμα σας, τότε αφιερώστε χρόνο για να επιλέξετε τις κατάλληλες τροφές για να το αναθρέψετε. Ενώ μπορεί να υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα για κατανάλωση είναι άφθονα. Και ναι, συνιστάται να τρώτε υγιεινά και μέτρια. Εσείς και το μωρό σας θα χρειαστείτε σίδηρο, πρωτεΐνη, φολικό οξύ και ασβέστιο. Η πρόσληψη θερμίδων σας θα αυξηθεί, αλλά το να τρώτε για εσάς και το μωρό σας δεν ισοδυναμεί με διπλασιασμό των θερμίδων. Αφορά περισσότερο τον διπλασιασμό των υγιεινών τροφών, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα λιπαρά ψάρι.

2. Περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Για μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης, συνιστάται να αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης. Η γενική σοφία είναι να αρχίσετε να περιορίζετε την πρόσληψη καφεΐνης ως προετοιμασία για τις διατροφικές αλλαγές που συνιστώνται μόλις μείνετε έγκυος. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει γνωστή ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το αλκοόλ μπορεί να έχει διαταρακτική επίδραση στη γονιμότητα.

3. Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό

Ίσως γνωρίζετε ότι δεν είναι καλή ιδέα να καπνίζετε όταν είστε έγκυος, αλλά ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος κανόνας ισχύει όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Το κάπνισμα διαταράσσει την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος και μειώνει την πιθανότητα σύλληψης και γέννησης ενός υγιούς μωρού.

4. Πότε πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε προγεννητικές βιταμίνες;

Οι προγεννητικές βιταμίνες μπορούν να ληφθούν έως και τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη. Περιέχουν  φυλλικο οξύ που χρειάζεστε. Όλα τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που λαμβάνει μια έγκυος γυναίκα θα πάνε πρώτα στο μωρό.

5. Απώλεια βάρους πριν την εγκυμοσύνη

Το βάρος έχει σημασία, αλλά όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για την απώλεια βάρους. Φτάστε σε ένα υγιές βάρος παραμένοντας δραστήριοι και τρώγοντας τροφές που τροφοδοτούν το σώμα σας. Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γονιμότητάς σας. Τα λιποκύτταρα παράγουν συχνά υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον του σώματός σας όταν προσπαθεί να κάνει ωορρηξία. Και το λιποβαρή έχει και τα μειονεκτήματά του. Ένας ΔΜΣ χαμηλότερος από 18,5 μπορεί επίσης να διαταράξει την ωορρηξία σας. Το να έχετε υγιές βάρος και ΔΜΣ ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων να μείνετε έγκυος.

6. Άσκηση!

Η συμμετοχή σας στην άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και στο μωρό σας. Η άσκηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, είναι ήπιοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

7. Κάντε έναν απολογισμό της γενικής σας υγείας

Πριν συναντήσετε το γιατρό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τις ιατρικές σας καταστάσεις, το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας και τον συνολικό τρόπο ζωής σας είναι το καλύτερο πρώτο βήμα για την προετοιμασία για εγκυμοσύνη.

8: Γνωρίστε το σώμα σας: Ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Συνήθως, η απώλεια περιόδου, η ναυτία και η κόπωση βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Ακούστε το σώμα σας και όταν είστε έτοιμοι κάντε ένα τεστ. 

9. Οι διαδοχικές εγκυμοσύνες μπορεί να στρεσάρουν τον οργανισμό σας

Απομακρύνετε τις εγκυμοσύνες σας. Συνιστάται να περιμένετε δύο χρόνια ανάμεσα στις εγκυμοσύνες για να αφήσετε το σώμα σας να ανακάμψει πλήρως και να θεραπευτεί. Διαφορετικά, οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι. Ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης και η μητρική αναιμία είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν το σώμα σας δεν  ξεκουραστεί μεταξύ των κυήσεων.

10. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την αντισύλληψη

Ίσως το άγχος να μην εμποδίσει μια εγκυμοσύνη, αλλά ποτέ δεν βλάπτει να κάνετε διαλογισμό, να κάνετε προγεννητική γιόγκα, να ακούτε χαλαρωτική μουσική και ακόμη και να κάνετε μίνι ρομαντικά ταξίδια με τον σύντροφό σας.

11. Ο γενετικός έλεγχος είναι ευκολότερος και φθηνότερος

Με την προσβασιμότητα του γενετικού ελέγχου, είναι ένας άλλος τρόπος για την κατάλληλη προετοιμασία και φροντίδα ενός μωρού. Και αν ανακαλύψετε ότι κατέχετε τα γονίδια για μια διαταραχή, τουλάχιστον θα είστε σε θέση να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση για το μέλλον σας.

12. Η ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και πριν – είναι σημαντική

Ενώ η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική, είναι επίσης ζωτικής σημασίας όταν αντιμετωπίζετε το άγχος της προσπάθειας σύλληψης και την προετοιμασία του σώματός σας για εγκυμοσύνη. Να ξέρετε ότι μπορείτε και πρέπει να αποδεχτείτε τα άγχη που προκύπτουν από την προσπάθεια να συλλάβετε. Η αποδοχή μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στα σκαμπανεβάσματα του ταξιδιού πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης, να γνωρίζετε και να αναγνωρίζετε τα σημάδια της προγεννητικής και μεταγεννητικής κατάθλιψης και μη διστάσετε να απευθυνθείτε εάν χρειάζεστε βοήθεια.

13. Μερικές φορές χρειάζεστε βοήθεια

Αφού ειπωθεί και γίνει, η λήψη βοήθειας μετά από ένα χρόνο προσπάθειας για σύλληψη είναι η προτεινόμενη διαδρομή. Κατά μέσο όρο, το 85% των ζευγαριών χρειάζονται έξι μήνες για να συλλάβουν. Και, μέσα σε ένα χρόνο, το 95% έως το 97% των ζευγαριών θα πρέπει να έχουν επιτυχία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύλληψη, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας. Εάν η εγκυμοσύνη δεν έχει επιτευχθεί σε ένα χρόνο, είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υπογονιμότητας.