Υλικά:
135 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
135 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
870 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
21 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
100 γρ. χλιαρό νερόξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 γρ. μαστίχα
4 γρ. μαχλέπι
1 αυγό και 1 κ.σ. νερό, για το γλασάρισμα
φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Προσθέτουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατευουμε. Τυλίγουμε καλά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 6-7 λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίζει να φουσκώνει και να βγάζει φυσαλίδες. Προσεχουμε το νερό να είναι χλιαρό και όχι καυτό, για να μη σκοτώσει τη μαγιά, ούτε κρύο γιατί θα πάρει πάρα πολύ ώρα να φουσκώσει το τσουρέκι.
Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!
Χρησιμοποιούμε ένα γουδί ή ένα μούλτι για να χτυπήσουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη κι αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρούμε το μείγμα απο την φωτιά.Το μείγμα θα πρέπει να έχει τη θερμοκρασία του δαχτύλου σας για να μή σκοτώσει τη μαγιά. Αν είναι πιο ζεστό αφήστε το λίγα λεπτά στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη χτυπημένη μαστίχα και μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου-αυγών-μαγιάς. Χτυπάμε τα υλικά με το γάντζο του μίξερ αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ενώνονται. Στη συνέχεια χτυπάμε σε μέτρια-δυνατή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει τα τοιχώματα του μίξερ. Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και κολλώδης.
Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί τουλάχιστον (περίπου 2-3 ώρες). Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50C, και βάζουμε μέσα το μπολ.Αφού φουσκώσει η ζύμη για το τσουρέκι, την ξεφουσκώνουμε απαλά με τα χέρια μας και τη κόβουμε σε ίσες μερίδες. Παίρνουμε μια μερίδα από τη ζύμη και ρολλάρουμε λίγο με τα χέρια μας. Πιάνουμε τη λωρίδα από τις δύο άκρες με τα χέρια μας και την τινάζουμε πάνω κάτω για να ανοίξει, σχηματίζοντας ένα χοντρό σχοινί. Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει τα πασχαλινά τσουρέκια να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική ινώδη υφή τους. Ανοίγουμε άλλες δύο λωρίδες με τον ίδιο τρόπο και πλέκουμε το τσουρέκι σε πλεξούδα. Το Μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμε και τα άλλα τσουρέκια.
Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.Σε ένα μικρό μπολάκι προσθέτουμε ένα αυγό και 1 κ.σ. νερό και χτυπάμε με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλλείφουμε απαλά τα τσουρέκια από πάνω, προσέχοντας να μην τα ξεφουσκώσουμε, διακοσμούμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και είναι φουσκωτά. Αφήνουμε τα πασχαλινά τσουρέκια να κρυώσουν τελείως και τα τυλίγουμε καλά με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται έως και 7 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου
Καλή επιτυχία
Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!