ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 5/02/18-11/02/18

0

ΔΕΥΤΕΡΑ: Σουπιές με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά:

  • Σουπιές 1 κιλό
  • Μακαρονάκι κοφτό 500 γρ
  • Κρασί κόκκινο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Κρεμμύδι ξερό 2
  • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Ντομάτα 1 φλυτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένη
  • Μπαχάρι 2-3 κόκκους
  • Ντοματοπολτό 3-4 κουταλιές της σούπας
  • Μαϊντανό 4 κλωναράκια
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Νερό 2 φλυτζάνια του τσαγιού

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε πολύ καλά ,τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε να στραγγίξουν. Σε ένα μπoλ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε και τις ροδέλες των καλαμαριών να μαριναριστούν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, τα μυρωδικά, τις πιπεριές, τις ντοματούλες και στην συνέχεια τα ψιλοκόβουμε όλα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε τις ροδέλες των καλαμαριών αφού πρώτα τα έχουμε στραγγίξει καλά από τον χυμό λεμονιού. Τον χυμό τον κρατάμε δεν τον πετάμε. Σοτάρουμε τα καλαμάρια , προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα υλικά και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, ρίχνουμε το νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Πρέπει να μείνει το φαγητό με το ζουμί του.

ΤΡΊΤΗ: Κοτόπουλο με αρακά στη γάστρα

Υλικά:

  • Κοτόπουλο 1200 γρ
  • Αρακάς 500- 600 γρ
  • Ρύζι 1 φλιτζάνι τσαγιού
  • Καρότα 2 τεμ
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 3 τεμ ψιλοκομμένα
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανός- άνηθος από 1/2 ματσάκι
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
  • Αλάτι- πιπέρι- πάπρικα
  • Κεφαλογραβιέρα 100 γρ τριμμένη
  • Νερό 2 1/2 ποτήρι ή όσο χρειαστεί

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε το κοτόπουλο,το πλένουμε και το βάζουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να κάψει,προσθέτουμε την πάπρικα,το πιπέρι και σοτάρουμε το κοτόπουλο ολόκληρο να το θωρακίσουμε κι από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5-7 λεπτά ακόμη και βάζουμε σε γάστρα το κοτόπουλο. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και το ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παράλληλα βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τον αρακά και το ρύζι ,προσθέτουμε το ντοματάκι κον κασέ ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 και 1/2 ποτήρι νερό κι αφού το κοτόπουλο ήδη ψήνεται για περίπου 35-40 λεπτά , αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε στον φούρνο να ψηθούν όλα μαζί για τα υπόλοιπα 15-20 λεπτά. Προς το τέλος πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και την κεφαλογραβιέρα, αφήνουμε να τελειώσει το ψήσιμο χωρίς καπάκι, να λιώσει το τυρί κι είναι έτοιμο να σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

ΤΕΤΑΡΤΗ: Ρεβύθια φούρνου

Υλικά:

  • Ρεβύθια 300 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
  • Δεντρολίβανο 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
  • Κόλιανδρο 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά
  • Κύμινο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Λεμόνι 1 τεμ τον χυμό του
  • Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό

Οδηγίες:

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό μαζί με την σόδα μαγειρικής να μουσκέψουν. Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν 2 βράσεις και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα σε χλιαρό νερό ίσα να τα σκεπάζει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό). Αφού μαλακώσουν τα μεταφέρουμε σε ταψί ή πυρέξ μαζί με 1 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράσανε (το υπόλοιπο νερό το κρατάμε ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στην διάρκεια του ψησίματος αργότερα).Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει προσθέτουμε το πιπέρι,την πάπρικα, το κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα, το κύμινο,το δεντρολίβανο,το κόλιανδρο (προαιρερικά), το αλάτι και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12-15 λεπτά και περιχύνουμε τα ρεβύθια στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό από αυτό που κρατήσαμε γιατί θέλουμε το φαγητό μας να παραμείνει ζουμερό. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν ελάχιστα κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι..

ΠΕΜΠΤΗ: Κοτόπιτα

Υλικά:

  •  φύλλο για πίτες
  • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι
  • Κοτόπουλο 1 μετρίου μεγέθους
  • Κρεμμύδια 6-7 μέτρια (ξερά)
  • Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Μαύρο πιπέρι 1 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Μπαχάρι 3-4 κόκκους
  • Φύλλο δάφνης 1
  • Αυγά 2
  • Νερό 2 φλυτζάνια τσαγιού
  • Ρύζι 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
  • Τυρί φέτα 500 γρ (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κεφαλογραβιέρα)

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό , τα κρεμμύδια , το αλάτι , το πιπέρι , το μπαχάρι ,το φύλλο δάφνης και τέλος το κοτόπουλο. Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 60 λεπτά. Αφού βράσει το κοτόπουλο το βγάζουμε και το ξεκοκκαλίζουμε , προσεκτικά να μην αφήσουμε κανένα κόκκαλο. Βγάζουμε τα κρεμμύδια που έχουν βράσει και τα λιώνουμε είτε με ενα πιρουνάκι πατώντας τα είτε στο μπλέντερ. Βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα μπαχάρια και την δάφνη και ρίχνουμε το ρύζι να βράσει λίγο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ξεκοκκαλισμένο κοτόπουλο , τα αυγά , το τυρί και το μισό λάδι μας και αρχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνει ένα μείγμα. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Λαδώνουμε ένα ταψί (με το λάδι που μας περίσσεψε) με το ειδικό πινελάκι και αφού είδη έχουμε ανοίξει τα φύλλα μας , τοποθετούμε 1 φύλλο κάτω , το λαδώνουμε και βάζουμε άλλο ένα από πάνω του (δεν χρειάζεται να ταιριάζει το φύλλο μέσα στο ταψί , θέλουμε να προεξέχουν οι άκρες του από το ταψί). Ρίχνουμε την γέμιση και απλώνουμε από πάνω της άλλα 2 φύλλα. Ξαναλαδώνουμε τα φύλλα από πάνω και τις ακρούλες που προεξέχουν από το ταψί τις γυρνάμε προς τα μέσα. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι ελαφρά την επιφάνεια του πάνω φύλλου και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 60 λεπτά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Πρασόρυζο

Υλικά:

  • Πράσα 1 1/2 κιλό
  • Καρότα 2 κομμένα ροδέλες
  • Σέλινο 2 – 3 κλωνάρια κομμένα
  • Ρύζι Καρολίνα 1 φλυτζάνι του καφέ
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Κύβος λαχανικών 1 τεμ

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε λοξά σε κομμάτια και τα πλένουμε καλά. Στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο νεράκι, τα πράσα, το ελαιόλαδο, το σέλινο, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, αλάτι-πιπέρι, αφήνουμε να αχνιστούν καλά να αλλάξει λίγο το χρώμα τους και προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών,το ρύζι,νεράκι όσο χρειαστεί και αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.Σερβίρουμε με λεμονάκι.

ΣΑΒΒΑΤΟ: Τορτελίνια με λαχανικά

Υλικά:

  • τορτελίνια 2 πακέτα
  • Ντομάτες 5 τριμένες στoν τρίφτη
  • Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
  • Κολοκυθάκια 2 κομμένα ροδέλες
  • Καρότα 3 κομμένα σε ροδέλες
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Δυόσμος
  • Παρμεζάνα 200 γρ τριμμένη
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
  • Νερό για το βράσιμο

Οδηγίες:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και τα καρότα.Μόλις σοταριστούν προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες,το αλατοπίπερο και τον δυόσμο. Αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά προσθέτοντας και λίγο νεράκι μόλις χρειαστεί ώστε να μην μας κολλήσει η σάλτσα.Βράζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους.Τα σουρώνουμε ,τα αλατίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ελαφρώς, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και σερβίρουμε.

ΚΥΡΙΑΚΉ: Κυμαλίδικο

Υλικά:

  • Κιμάς μοσχαρίσιος 1 κιλό
  • Ψίχα ψωμιού 3 φέτες μουλιασμένη και στραγγισμένη
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
  • Αυγά 3 τεμ
  • Μαϊντανός 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος
  • Κόλιανδρο-μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Αλάτι-πιπέρι μαύρο
  • Ούζο 1 κουτάλι της σούπας
  • Γάλα 2 κουτάλια της σούπας
  • Πάπρικα γλυκιά και καυτερή 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Κεφαλογραβιέρα 200 γρ τριμμένη
  • Τυρί γκούντα 200 γρ τριμμένο
  • Μπέικον 8-10 φέτες ή γαλοπούλα καπνιστή
  • Ντομάτες 3 τεμ κομμένες ροδέλες
  • Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες:

Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού σε μπολ με νερό, την στύβουμε και την στραγγίζουμε καλά. Σε  ένα μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με την ψίχα,προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 1 αυγό, τον κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο, το ούζο, το γάλα,τον μαϊντανό, την πάπρικα την γλυκιά και την καυτερή, αλάτι,πιπέρι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά να σμίξουν πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για να βγουν τα αρώματα (αν φτιάξουμε το μείγμα του κιμά από το προηγούμενο βράδυ και το αφήσουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη θα έχει πάρει καλύτερα τα αρώματα από τα μυρωδικά). Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Απλώνουμε τον κιμά ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Καλύπτουμε τον κιμά με τα τριμμένα τυριά, βάζουμε πάνω από το τυρί τις φέτες μπέικον ή γαλοπούλας και σκεπάζουμε με τις πασπαλισμένες με ρίγανη ροδέλες ντομάτας. Χτυπάμε τα άλλα δύο αυγά και περιχύνουμε το φαγητό μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

 Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο…
ΣΥΝΤΑΓΈΣ: https://www.chefoulis.gr/