ΔΕΥΤΕΡΑ: Ροδέλες καλαμαριού με μυρωδικά
ΣΥΝΤΑΓΉ Chefoulis
Υλικά
- Καλαμάρια 1 1/2 κιλό
- Ντοματούλες φρέσκιες 3
- Σκόρδο 3 σκελίδες
- Κρεμμυδάκια φρέσκα 3 .
- Μαϊντανός 1 ματσάκι
- Δυόσμος φρέσκος 2-3 κλωναράκια
- Θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
- Πιπεριά κόκκινη 1
- Πιπεριά κίτρινη 1
- Ελιές 15 ροδέλες
- Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
- Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
- Πιπέρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- Νερό 1 φλυτζάνι του τσαγιού
- Λεμόνι 1 μόνο τον χυμό του
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε πολύ καλά ,τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε να στραγγίξουν. Σε ένα μπoλ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε και τις ροδέλες των καλαμαριών να μαριναριστούν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, τα μυρωδικά, τις πιπεριές, τις ντοματούλες και στην συνέχεια τα ψιλοκόβουμε όλα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε τις ροδέλες των καλαμαριών αφού πρώτα τα έχουμε στραγγίξει καλά από τον χυμό λεμονιού. Τον χυμό τον κρατάμε δεν τον πετάμε. Σοτάρουμε τα καλαμάρια , προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα υλικά και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, ρίχνουμε το νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Πρέπει να μείνει το φαγητό με το ζουμί του.
ΤΡΙΤΗ: Κοτόπουλο πανέ με μελιτζάνα
ΣΥΝΤΑΓΉ Chefoulis
Υλικά
- Στήθος κοτόπουλο 1 κιλό
- Μελιτζάνες 2 μεγάλες
- Παρμεζάνα 250 γρ τριμμένη
- Ντοματίνια 10-15
- Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- Αλάτι -πιπέρι
Για το πανάρισμα
- Φρυγανιά τριμμένη 2 φλιτζάνια τσαγιού
- Αυγά 3 τεμ
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 φλιτζάνια τσαγιού
Οδηγίες
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες περίπου 1 cm και τις βάζουμε σε νερό αλατισμένο για 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα κόβουμε σε φέτες πλακέ. Σουρώνουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να ροδίσουν. Αλευρώνουμε τις φέτες κοτόπουλου , μετά τις περνάμε από τα χτυπημένα αυγά και τέλος τις περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε το καλαμποκέλαιο σε τηγάνι να κάψει και ξεκινάμε να τηγανίζουμε τα παναρισμένα κοτόπουλα στο καυτό λάδι, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε απλώσει λαδόκολλα, τοποθετούμε τα κοτόπουλα και πάνω στο καθένα βάζουμε από μία φέτα μελιτζάνας. Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση και τα τοποθετούμε πάνω στην μελιτζάνα (προαιρετικά). Τέλος πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
ΤΕΤΑΡΤΗ:Ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα
ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis
Υλικά
- Ρεβύθια 1/2 κιλό
- Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι γλυκού
- Κρεμμύδια 3 τριμμένα
- Σκόρδο 2 σκελίδες
- Αλάτι – πιπέρι
Για την σάλτσα
- Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
- Ντομάτες 1/2 κιλό ψιλοκομμένες
- Ζάχαρη 1 πρέζα
- Αλάτι – πιπέρι
Οδηγίες
Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό, μαζί με τη σόδα. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε στο μίξερ.Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.Τα πλάθουμε σαν κεφτεδάκια και τα περνάμε από το αλεύρι.Τα τηγανίζουμε. Σε μια κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ήδη τηγανισμένα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν θέλουμε μπορούμε να τα σερβίρουμε γαρνίροντας με την σάλτσα από πάνω.
Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι..
ΠΕΜΠΤΗ: Τάρτα με τόνο και κρεμμύδια
ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis
Υλικά
Για την ζύμη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γρ
- Βούτυρο 150 γρ
- Αλάτι μια πρέζα
- Νερό αν χρειαστεί
Για την γέμιση
- Κρεμμύδια ξερά 2 ψιλοκομμένα
- Τόνος νερού 1 κονσέρβα
- Κρεμμύδια φρέσκα 5 ψιλοκομμένα
- Αυγά 2 (χτυπημένα)
- Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας
- Κασσέρι 250 γρ τριμμένο
- Γάλα εβαπορέ 1 1/2 φλυτζάνι
- Μαϊντανό λίγο για το πασπάλισμα
- Αλάτι – πιπέρι
Οδηγίες
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο κομματάκια , το αλάτι και νερό όσο χρειαστεί , ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνεί μια ελαστική ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα . Μετά από 1/2 ώρα την βγάζουμε από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη τόσο όσο να έχουμε χοντρό φύλλο , το στρώνουμε σε φόρμα τάρτας και την τρυπάμε με το πιρούνι. Βάζουμε λαδόκολλα από πάνω κομμένη στο μέγεθος της τάρτας. (Αν θέλουμε για βάρος πάνω στην λαδόκολλα βάζουμε λίγα όσπρια). Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Για την γέμιση βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει , προσθέτουμε και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε τον τόνο σε κομματάκια (αφού τον στραγγίξουμε λίγο) , το τυρί τριμμένο , τα αυγά (αφού τα έχουμε χτυπήσει πρώτα), το γάλα , το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο , την ξεσκεπάζουμε από την λαδόκολλα και γεμίζουμε την επιφάνεια της με την γέμιση μας.Την ξαναψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.Την πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανόμας και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Σπανακόρυζο
ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis
Υλικά
- Σπανάκι 1 1/2 κιλό
- Ρύζι 1/2 φλυτζάνι καρολίνα
- Άνιθος 1/2 ματσάκι
- Κρεμμύδια 2 μεγάλα ψιλοκομμένα
- Ελαιόλαδο 1 κούπα
- Αλάτι-πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το ζεματάμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σπανάκι που έχουμε κόψει σε μεγάλα μέρη και το έχουμε στραγγίξει ,τον άνιθο και αν θέλουμε και έναν κύβο λαχανικών.Βάζουμε νερό όσο να καλύψει το φαγητό μας. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
ΣΑΒΒΑΤΟ: Ομελέτα μακαρονιών
ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis
Υλικά
- Αυγά 6 τεμ
- Τυρί ρεγκάτο 100 γρ τριμμένο ή κεφαλοτύρι
- Γάλα 1 φλιτζάνι του καφέ
- Πιπέρι
- Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας
Οδηγίες
Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό λιώνουμε το βούτυρο και στρώνουμε από πάνω τα μακαρόνια που μας περίσσεψαν (είτε με σάλτσα είτε χωρίς). Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ,το γάλα,το πιπέρι και το τριμμένο τυρί και περιχύνουμε τα μακαρόνια μας. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 5 – 8 λεπτά από την μια πλευρά μέχρι να ροδίσει,το γυρίζουμε, το ψήνουμε και από την άλλη πλευρά και είναι έτοιμο να απολαύσουμε ζεστό.
ΚΥΡΙΑΚΗ: Νουα με πατάτεες φούρνου
ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis
Υλικά
- Μοσχαρίσιο νουά 1.300 γρ (1 ολόκληρο κομμάτι)
- Δενδρολίβανο 2 ματσάκια φρέσκα δεμένα με το κρέας
- Δάφνη 2 φύλλα
- Κανέλα 1 ξυλάκι
- Κρεμμύδι 1 μεγάλο ολόκληρο
- Ελαιόλαδο 120 ml
- Κόκκινο κρασί 250 ml ξηρό
- Πατάτες 2 κιλά κομμένες σε μεγάλα καρέ
- Αλάτι – πιπέρι
- Νερό 700 ml ζεστό
Οδηγίες
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας και το δένουμε μαζί με το δενδρολίβανο, ενώ αν θέλουμε λέμε στον κρεοπώλη μας να μας το δέσει. Το αλατοπιπερώνουμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και το κρεμμύδι ολόκληρο για 8- 10 λεπτά περίπου. Το γυρνάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 2 -3 λεπτά να εξατμιστεί. Αδειάζουμε το κρέας σε μια γάστρα, προσθέτουμε το ζεστό νερό στην κατσαρόλα που το σοτάραμε ώστε να πάρει τα αρώματα που έμειναν και το αδειάζουμε μέσα στην γάστρα. Ψήνουμε για 90 λεπτά στον φούρνο γυρνώντας το σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις προσθέτουμε στην γάστρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 60 λεπτά ακόμη (ανάλογα τον φούρνο μας) μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό. Βγάζουμε το κρέας όταν θα είναι έτοιμο σε μια πιατέλα, αφαιρούμε το δέσιμο ,τοποθετούμε τις πατάτες γύρω- γύρω, σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στην γάστρα σε ένα μπολ κι είναι έτοιμο να το σερβίρουμε και να το απολαύσουμε.
* Σερβίρουμε στα πιάτα λεπτές φέτες κρέας , μαζί με πατάτες και περιχύνουμε με το ζουμί.
Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο…