Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση.
Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού(συκωταριά) και ρύζι.Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την αυριανή κατανάλωση κρέατος μετά από την αποχή(νηστεία).
Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!
Υλικά:
Συκωταριά αρνιού 1 μαζί και τα εντεράκια
Φρέσκα κρεμμυδάκια 1 κιλό
Νερό 1 λίτρο
Μαρούλι μέτριο 1
Άνιθος 2 ματσάκια
Μαϊντανός 1/2 ματσάκι
Ρύζι γλασέ 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Βούτυρο ή μαργαρίνη 200 γρ
Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Για το αυγολέμονο
Κορν φλαουρ 1 1/2 κουτάλι της σούπας
Λεμόνι 1 μόνο το 1/2 χυμό του
Αυγά 2 τεμ
Οδηγίες:
Καθαρίζουμε την συκωταριά, τα εντεράκια και τα γυρίζουμε με ένα λεπτό μακρόστενο ξύλο, τα πλένουμε πολύ καλά με αλάτι -ξύδι για να μην μυρίζουν. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για μισή ώρα. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε μόνο το ζουμί τους. Καθαρίζουμε, πλένουμε τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι, τον άνιθο και τον μαϊντανό. Βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το βούτυρο ή την μαργαρίνη και αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο μαρούλι, την ψιλοκομμένη συκωταριά, τα ψιλοκομμένα εντεράκια και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και στο τέλος τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά από το ζουμί που είχαμε κρατήσει και τα βράζουμε όλα μαζί σε μέτρια θερμοκρασία βάζοντας και το ρύζι. Στο στάδιο αυτό αφήνουμε να βράσει και την ανακατεύουμε.
Για το αυγολέμονο χτυπάμε τα αυγά ξεχωριστά. Τα ασπράδια με λίγο κρύο νερό και 1 πρέζα αλάτι και χώρια τους κρόκους. Αφού τα χτυπήσουμε καλά τα σμίγουμε. Στύβουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε μέσα στο ζουμάκι που κρατήσαμε. Διαλύουμε και το corn flour μέσα εκεί αρκεί να είναι χλιαρό το ζουμάκι μας για να μην σβολιάσει. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά με προσοχή να μην μας κόψει και είναι έτοιμο το αυγολέμονο. Αν η μαγειρίτσα έχει κρυώσει την ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε σιγά σιγά το αυγολέμονο που φτιάξαμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να δέσει. Προσοχή , το αυγολέμονο και την ένωση του με την μαγειρίτσα, το φτιάχνουμε λίγο πριν την σερβίρουμε. Σερβίρεται ζεστή.