Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, εορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου. Σε πολλά μέρη της χώρας μας έφτιαχναν Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου , ένα ομοίωμα του Λαζάρου. Την παραμονή της γιορτής ή και ανήμερα τα παιδιά γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα “Λαζαρικά” για να αφηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού.
Δείτε επίσης: Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα
Το πασχαλινό έθιμο
Το Σάββατο του Λαζάρου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα «Λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, δηλαδή όπως αναπαριστούν τον Λάζαρο στις εκκλησιαστικές εικόνες. Συνηθίζεται όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «Λαζάρηδες» να πλάθουν και στη θέση των ματιών να βάζουν δυο γαρίφαλα. Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι, ενώ κάποιοι βάζουν και ποδαράκια.
Που ‘σαι Λάζαρε που είναι η φωνή σου που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου;
Ήμουνα στη γη στη γη βαθιά χωμένος κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.
Βάγια, βάγια των βαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν και την άλλη Κυριακή ψήνουν το παχύ τ’ αρνί
Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK
Συνταγή για Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι μαγιά
- 4 κγ κανέλα
- 1 φλ γάλα χλιαρό (ίσως και λίγο ακόμα)
- 1 κγ αλάτι
- 1 φλ χλιαρό νερό για το προζύμι
- γαρίφαλα ολόκληρα για μάτια
Εκτέλεση
Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι, ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι , προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και βάζουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι από γύρω.. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή.
Πλάθουμε Λαζαράκια, βάζουμε τα γαρίφαλα για μάτια και μύτη. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.
Ψήνουμε στους 190οC στις αντιστάσεις για 20 λεπτά το πολύ.