Λαγάνα Εύκολη και νόστιμη σπιτική συνταγή. Είναι το καθιερωμένο ψωμί της Καθαρής Δευτέρας, όμως παλαιότερα ήταν και το ψωμί της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων . Η ιστορία της λαγάνας, λέει, πως είναι ο άρτος ο αζύμωτος που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Συναντούμε τέτοιους « άρτους » από τα πολύ παλιά χρόνια , στις Γραφές ακόμα.
Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK
Η λαγάνα είναι άρρηκτα δεμένη στους νεότερους χρόνους με το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας. Συνήθως ζυμώνεται και « πατιέται » με τα χέρια μόνο, για να γίνει επίπεδη. Και έτσι την επόμενη της τελευταίας Κυριακής των Απόκρεων, της Τυροφάγου, έχει την τιμητική της. Την μέρα αυτή λοιπόν που ο άνθρωπος καθαρίζει την ψυχή και το σώμα του για να φτάσει στο τέρμα δηλαδή στο Πάσχα και να αναστηθεί ξανά με την Ανάσταση του Κυρίου, το ψωμί , το « σώμα » του Χριστού κατά τα εκκλησιαστικά κείμενα είναι το βασικό έδεσμα.
Λαγάνα Εύκολη και νόστιμη σπιτική συνταγή
Υλικά:
700-750 gr. αλεύρι για ζυμωτό ψωμι
16 gr. μαγιά ξηρή (2 φακελάκια )
600 ml χλιαρό νερό
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Ζεσταίνουμε λίγο το νερό και το βάζουμε σ’ ένα μπολάκι, ρίχνουμε την μαγιά, την ζάχαρη, ανακατεύουμε πολύ καλά, το αφήνουμε 1 λεπτό και το ρίχνουμε σιγά – σιγά στην λεκάνη με το αλεύρι. Μόλις υγρανθεί όλο το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι.
Ζυμώνουμε ώσπου να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το λάδι και κάνουμε την ζύμη μια μπαλίτσα. Σύνολο ζυμώματος περίπου 3 λεπτά. Η ζύμη μας θα κολλάει λίγο, δεν βάζουμε άλλο αλεύρι γιατί θα γίνει πολύ σφιχτή Η λαγάνα μας.
Την βάζουμε σε μια λεκάνη και σκεπάζουμε με μια πετσέτα…
Τοποθετούμε την λεκανίτσα σε ενα ζεστο μερος…Σε μια ωρα θα είναι έτοιμο.
Δείτε επίσης: Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Βάζουμε σε μια γάστρα ή σε ένα ταψί χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και απλώνουμε ώστε να πάει παντού προσέχοντας να είναι ίδιο το πάχος της σε όλα τα σημεία.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με σουσάμι και κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Ραντίζουμε με λίγο νερό..
Βάζουμε το ταψί στην μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε πρώτα στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 30 λεπτά και μετά ανεβάζουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Την ξεφουρνίζουμε, την βάζουμε επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει και την τυλίγουμε σε μια πετσέτα για να διατηρηθεί μαλακιά.