ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2/10/17-8/10/17

0

ΔΕΥΤΕΡΑ-Σουπιές κρασάτες

ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis

Υλικά

  • Σουπιές 1 1/2 κιλό φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • Κρεμμύδια 6 ξερά κομμένα σε φέτες
  • Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι
  • Φύλλο δάφνης 1
  • Ντοματάκια 1 κουτί ψιλοκομμένα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό όσο χρειαστεί
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις σουπιές , τις πλένουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες (όχι πολύ μικρές) και τις στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί , σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και συμπληρώνουμε τις σουπιές. Σοτάρουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί . Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και βάζουμε τα ντοματάκια , την δάφνη , αλάτι πιπέρι , νεράκι και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. (Στην χύτρα θέλει μόνο 10 λεπτά)

ΤΡΙΤΗ-Γιουβαρλάκια

ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis

Υλικά

  • Για τα κεφτεδάκια
  • Κιμάς μοσχαρίσιος 1/2 κιλό
  • Κρεμμύδι 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ρύζι καρολίνα 3 κουταλιές της σούπας
  • Δυόσμος 1 κουταλιά της σούπας
  • Ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας
  • Για το ζωμό
  • Νερό
  • Πατάτες 3 κομμένες σε κύβους
  • Καρότα 3 κομμένα σε ροδέλες
  • Κύβος λαχανικών 1
  • Σέλινο λίγο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Βούτυρο 2- 3 κουταλιές της σούπας

Οδηγίες

Ζυμώνουμε τα κεφτεδακια, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, ένα κύβο λαχανικών, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αλευρωμένα κεφτεδάκια και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί. Αν θέλουμε αυγοκόβουμε, αν όχι, βάζουμε  λεμονάκι.

ΤΕΤΑΡΤΗ- Φασολάδα

ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis

Υλικά

  • Φασόλια 1/2 κιλό (ξερά)
  • Κρεμμύδια 2
  • Καρότα 2-3
  • Ντομάτες 2 ψιλοκομμένες
  • Σέλινο 1 ματσάκι (ψιλοκομμένο)
  • Σκόρδο 1-2 σκελίδες
  • Πιπεριά κόκκινη καυτερή 1 ( ή μισό κουταλάκι πάπρικα)
  • Λάδι 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
  • Αλάτι 1 1/2 κουτάλι σούπας
  • Νερό

Πλένουμε τα φασόλια και από το βράδυ τα έχουμε βάλει να μουλιάσουν. Αφού αδειάσουμε το πρώτο τους νερό την επόμενη ημέρα τα βάζουμε να πάρουν 2 βράσεις μαζί με τα καρότα που τα κόψαμε σε μικρά τεμάχια και ρίχνουμε μετά το νερό τους. Τα ξαναβάζουμε να βράσουν σε χλιαρό νερό αυτή την φορά με όλα τα υλικά μας ψιλοκομμένα κρεμμυδάκι , ντοματούλες , καρότο , σέλινο , πιπεριά ή πάπρικα , σκόρδο , λάδι , αλάτι και για περίπου 2 ώρες τα αφήνουμε τα βράσουν καλά. (Αν χρησιμοποιούμε χύτρα το πρώτο βράσιμο το αφήνουμε για 20 λεπτά και έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα μαζί με λίγο νεράκι ακόμα και το αφήνουμε για 30 λεπτά).

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ-Κις λορέν με μπέικον και πράσο

ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis

Υλικά

Για την τάρτα
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
  • Βούτυρο 250 γρ
  • Αυγό 2 (κρόκο και ασπράδι από το ένα και μόνο τον κρόκο από το άλλο)
  • Αλάτι 1 πρέζα (για γλυκιά αντί αλάτι βάζουμε 125-200 γρ άχνη ζάχαρη)
  • Νερό μερικές κουταλιές κρύο
Για την γέμιση
  • Μπέικον 500 γρ
  • Κεφαλογραβιέρα 200 γρ τριμμένη
  • Κρέμα γάλακτος 500 γρ
  • Πράσα 2 (μόνο το λευκό μέρος)
  • Αυγά 4 (τα ασπράδια και μόνο 2 κρόκους)
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο 1 πρέζα
  • Πιπέρι όσο θέλει ο καθένας

Οδηγίες

Για την τάρτα , βάζουμε στο μίξερ το κρύο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το αλεύρι και τα δουλεύουμε για 5 λεπτά. Συμπληρώνουμε το ένα αυγό με το ασπράδι και τον κρόκο και το δεύτερο μόνο τον κρόκο του , το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το μίξερ για άλλα 5 λεπτά , προσθέτοντας λίγο λίγο κουταλιές κρύου νερού. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα μας το κάνουμε μια μπάλα , το τυλίγουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες (μπορεί να μείνει και για 1 μέρα αν θέλουμε να προετοιμάσουμε την τάρτα μας για την επόμενη μέρα). Μετά από 2 ώρες μπορούμε να πλάσουμε την ζύμη , αλευρώνοντας την επιφάνεια της από την μια πλευρά και πατώντας με τον πλάστη να ανοίξει η ζύμη. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και τοποθετούμε μέσα την ζύμη πατώντας την για να στρώσει καλά. Αυτό που περισσεύει δεν το κόβουμε. Τρυπάμε τον πάτο της τάρτας με ένα πιρούνι , την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω σαν βαρίδια τοποθετούμε λίγα όσπρια. Την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 160-170 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Αφού ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο ,απομακρύνουμε τα όσπρια και με ένα μαχαίρι κόβουμε την ζύμη που εξέχει.

Για την γέμιση κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε χωρίς λάδι σε μια κατσαρολίτσα. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το πράσο που το κόψαμε σε κομματάκια να τσιγαριστεί κι αυτό προσθέτοντας και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος , τα 4 αυγά (2 ολόκληρα και 2 μόνο κρόκοι) , το μοσχοκάρυδο και αν θέλουμε κι άλλο πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Κάποιοι κρόκοι μας περίσσεψαν , δεν τους πετάμε γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε έναν κρόκο ώστε να αλείψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της τάρτας μας και κατευθείαν την ξαναβάζουμε στον φούρνο μόνο για 2 λεπτά ίσα ίσα για να μην κρατήσει τα υγρά. Στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στην τάρτα. Πασπαλίζουμε με το τυράκι και ψήνουμε στον φούρνο περίπου για 15 λεπτά ίσα ίσα να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστή κομμένη σε κομματάκια. (Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει και γλυκιά γεμίζοντας με μαρμελάδα και φρούτα).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Μπάμιες λαδερές

ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis

Υλικά

  • Μπάμιες 1/2 κιλό
  • Ντομάτες 2 τριμμένες
  • Κρεμμύδι 1 κομμένο στα τέσσερα
  • Χυμό λεμονιού 1
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ζάχαρη λίγη στην άκρη του κουταλιού

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις μπάμιες, τις πλένουμε και τις τοποθετούμε στο σουρωτήρι. Στίβουμε και το λεμόνι και τις ανακατεύουμε να πάει παντού το λεμόνι. Βάζουμε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα, το κρεμμυδάκι κομμένο στα τέσσερα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τις μπάμιες, το λάδι και τέλος βάζουμε και ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

ΣΑΒΒΑΤΟ- Τορτελίνια μεσογειακά

ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis

Υλικά

  • Τορτελίνια 250 γρ
  • Τυρί φέτα 180 γρ
  • Ελιές ροδέλες 5 κουταλιές σούπας
  • Ντοματίνια 6
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Οδηγίες

Βάζουμε τα τορτελίνια σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν με βάση τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία. Κόβουμε την φέτα σε μικρά κομματάκια, τα ντοματίνια στα τέσσερα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα βρασμένα και στραγγισμένα τορτελίνια. Προσθέτουμε τις ροδέλες ελιάς, την ρίγανη, το ελαιόλαδο, αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Σερβίρονται ζεστά.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Κρέας στη λαδόκολλα με κεφαλογραβιέρα

ΣΥΝΤΑΓΗ Chefoulis

Υλικά

  • Μοσχάρι σπάλα 2 1/2 κιλό
  • Κεφαλογραβιέρα 1/2 κιλό (ή κεφαλοτύρι)
  • Σκόρδο 2-3 σκελίδες
  • Πατάτες 1 κιλό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει. Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας σε μεγάλο μπολ, κόβουμε το τυρί και τις πατάτες σε κύβους, αλατοπιπερώνουμε το κρέας, ρίχνουμε και την ρίγανη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Παίρνουμε την λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) και βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα. Τοποθετούμε την λαδόκολλα σε ένα ταψί και την δένουμε με έναν σπάγκο σαν πουγκί, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί μας για να μην καεί το ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 1/2 ώρες.

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!

Save