Αν νομίζατε ότι νηστεία σημαίνει νερόβραστα και άνοστα πιάτα τότε μάλλον απατάσθε. Συγκεντρώσαμε νηστίσιμες συνταγές για το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε. Γιατί, όπως και να’χει, ακόμα και η νηστεία θέλει… καλοπέραση.
Μπαίνουμε στην Μεγάλη Βδομάδα, γι ΄αυτό σας συγκεντρώσαμε νηστίσιμες συνταγές για να μην αγχωθείτε για το τι θα μαγειρέψετε. Δείτε λοιπόν Συνταγές για το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας.
Συνταγές για το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Χταποδοπίλαφο με σπανάκι
Υλικά
- Χταπόδι 1 κιλό περίπου φρέσκο ή καταψυγμένο
- Σπανάκι 1 κιλό
- Ρύζι 300 γρ
- Κρεμμυδάκια φρέσκα 4-5 τεμ
- Κρεμμύδι ξερό μέτριο 1 τεμ
- Ελαιόλαδο 1 κούπα τσαγιού
- Πάπρικα γλυκιά και καυτερή 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- Κρασί λευκό 1/2 κούπα τσαγιού
- Αλάτι-πιπέρι
- Ζωμός λαχανικών 2 κύβους
Οδηγίες
Πλένουμε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα σε φωτιά χαμηλή. Το περιχύνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Βράζουμε μέσα σε νερό αλατισμένο το ρύζι για περίπου 15-20 λεπτά. Το βγάζουμε και το στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μαζί με την γλυκιά και καυτερή πάπρικα και το πιπέρι. Προσθέτουμε το σπανάκι να σοταριστεί κι αυτό , το χταπόδι και το ρύζι.
Προσθέτουμε μία κούπα νερό λίγο λίγο και τους κύβους λαχανικών, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία κι αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.Πριν σβήσουμε την φωτιά ελέγχουμε μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας πρώτα και μετά με το καπάκι της κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Αγκινάρες λαδερές
Υλικά
- Αγκινάρες 10 τεμ
- Κρεμμύδια μικρά 3 -4 τεμ (του στιφάδου)
- Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ
- Κρεμμυδάκια φρέσκα 1 /2 ματσάκι
- Πατάτες 3 -4 τεμ
- Καρότα 2 τεμ
- Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
- Αλάτι – πιπέρι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές της σούπας
- Λεμόνι 2 τεμ τον χυμό τους
- Άνηθος 1/2 ματσάκι
- Νερό
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα δύο και τις βάζουμε σε ένα μπολ μεγάλο με νερό. Προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και λίγο από το αλεύρι, για να απορροφήσει το μαύρο χρώμα που αποβάλλουν οι αγκινάρες. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κόβουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν το σχήμα από τα κρεμμυδάκια στιφάδου.Καθαρίζουμε όλα τα κρεμμύδια και τα πλένουμε , ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί,προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσόξανθο, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα καρότα, τις πατάτες και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 2 με 3 λεπτά. Σε μπολ βάζουμε νερό , διαλύουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέσα εκεί και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα (θέλουμε να σκεπάζει τα λαχανικά μας μέσα στην κατσαρόλα). Βάζουμε ένα ρηχό πιάτο μέσα στην κατσαρόλα πάνω από τα υλικά μας και την σκεπάζουμε με το καπάκι της.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά ενώ προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον χυμό από το δεύτερο λεμόνι (ανάλογα πόσο ξινό το θέλουμε μπορούμε να προσθέτουμε κι άλλο λεμόνι). Αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά, το σερβίρουμε σε μια πιατέλα βάζοντας τις αγκινάρες γύρω-γύρω και στην μέση όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Καλαμαράκια γιουβέτσι
Υλικά
- Καλαμαράκια 1 κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα
- Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
- Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
- Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
- Ντοματάκι 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα
- Ντοματοπολτός 3 κουταλιές της σούπας
- Μοσχοκάρυδο 2 κόκκους
- Δάφνη 1 φύλλο
- Αλάτι -πιπέρι
- Κόκκινο κρασί 1 φλυτζάνι του τσαγιού
- Νερό 4 φλυτζάνια του τσαγιού
- Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
- Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
- Κριθαράκι μέτριο 500 γρ
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια τα πλένουμε και τα βάζουμε να στραγγίξουν.Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πλένουνε και τα ψιλοκόβουμε. Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, να κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο , τα σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια,τον ντοματοπολτό,αλάτι,πιπέρι το μοσχοκάρυδο,το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη και τέλος τα καλαμαράκια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου για 30 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά. Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αφήνουμε να κάψει, προσθέτουμε την γλυκιά πάπρικα , αλάτι και το κριθαράκι, το σοτάρουμε περίπου 3-4 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.
Δείτε επίσης: Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα
Σε ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε το κριθαράκι,προσθέτουμε τα καλαμαράκια με την σάλτσα τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος. Κλείνουμε τον φούρνο και το διατηρούμε ζεστό μέχρι να σερβίρουμε. Συνοδεύεται ωραία με ταραμοσαλάτα.
Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK
Ρεβυθοσαλάτα
Υλικά
- Ρεβύθια 1 ποτήρι νερού βρασμένα
- Ντομάτα 1 κομμένη καρέ
- Πιπεριά πράσινη 1/2 ψιλοκομμένη
- Κρεμμύδι ξερό 1 μικρό ψιλοκομμένο
- Σκόρδο 2 μικρές σκελίδες ψιλοκομμένες
- Μαϊντανό 1 φλυτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο
- Ελιές πράσινες 1 φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένες
- Σουσάμι 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ασπρόμαυρο
- Αλάτι – πιπέρι
Για την σως
- Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του καφέ
- Λεμόνι 1 τον χυμό και το ξύσμα του
- Μουστάρδα 1 κουταλιά σούπας
Οδηγίες
Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με νερό να μουσκέψουν. Αδειάζουμε το πρώτο νερό και ξαναγεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα για να τα βράσουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε την ντομάτα , την πιπεριά , τον μαϊντανό και τις ελιές (αν δεν έχουμε πράσινες μπορούμε να βάλουμε μαύρες). Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ και προσθέτουμε τα ρεβύθια στο τέλος. Χτυπάμε όλα τα υλικά της σως να ανακατευτούν καλά και περιχύνουμε την σαλάτα μας. Τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Σουπιές με σπανάκι
Υλικά
- Σουπιές 1 κιλό
- Σπανάκι 1/2 κιλό
- Φρέσκα κρεμμυδάκια 1 ματσάκι ψιλοκομμένο
- Άνιθο 1/2 ματσάκι
- Ντομάτες 4 ψιλοκομμένες
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι – πιπέρι
- Νερό 2 ποτήρια
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τις σουπιές καλά,αδειάζουμε το εσωτερικό και ξεπλένουμε καλά το μελάνι. Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 μεγάλο φλυτζάνι ελαιόλαδο , κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια και τις σοτάρουμε στο λάδι . Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι , τον άνιθο , αλάτι-πιπέρι , τις ντομάτες και 2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά. Πλένουμε καλά το σπανάκι , το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και μόλις δούμε ότι οι σουπιές έχουν βράσει καλά και έχουν πιεί το ζουμί τους προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 15 λεπτά.
Κολοκυθάκια γιαχνί
Υλικά
- Κολοκυθάκια 1 κιλό
- Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
- Σκόρδο 2 σκελίδες
- Ντομάτες 2
- Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
- Μαϊντανός 1 ματσάκι
- Άνιθος 1 ματσάκι
- Αλάτι -πιπέρι
- Νερό
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες, στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα .Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει, στη συνέχεια προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε λίγο νερό για να βράσουν. Όταν μαλακώσουν είναι έτοιμα.
Σουπιές κρασάτες
Υλικά
- Σουπιές 1 1/2 κιλό φρέσκες ή κατεψυγμένες
- Κρεμμύδια 6 ξερά κομμένα σε φέτες
- Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι
- Φύλλο δάφνης 1
- Ντοματάκια 1 κουτί ψιλοκομμένα
- Αλάτι – πιπέρι
- Νερό όσο χρειαστεί
- Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τις σουπιές , τις πλένουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες (όχι πολύ μικρές) και τις στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί , σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και συμπληρώνουμε τις σουπιές. Σοτάρουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί . Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και βάζουμε τα ντοματάκια , την δάφνη , αλάτι πιπέρι , νεράκι και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. (Στην χύτρα θέλει μόνο 10 λεπτά)
Γίγαντες στο φούρνο
Υλικά
- Γίγαντες 500 γρ
- Καρότα 3
- Κρεμμύδια 2 μεγάλα κομμένα καρέ
- Σκόρδο 5 σκελίδες κομμένες
- Σέλινο ψιλοκομμένο
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Ντομάτες 4 ψιλοκομμένες και 2 σε ροδέλες
- Ελαιόλαδο 1 κούπα
- Αλάτι – πιπέρι
- Ζάχαρη λίγη στην άκρη του κουταλιού
Οδηγίες
Από το βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες. Την επόμενη μέρα τους βράζουμε μαζί με τα καρότα (στην χύτρα 1/2 ώρα). Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ένα πυρέξ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμυδάκι με το σκόρδο. Στην συνέχεια βάζουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι ,τον μαϊντανό και τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν λίγο βράση για 5 λεπτά, το αδειάζουμε πάνω από τους γίγαντες. Κόβουμε τις 2 ντομάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη και λίγο λάδι συμπληρώνουμε και λίγο νερό και το ψήνουμε.(Αν θέλουμε λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο βάζουμε τριμμένη φέτα από πάνω)
Μύδια τηγανιτά με κουρκούτι
Υλικά
- Μύδια 1/2 κιλό κατεψυγμένα και καθαρισμένα
- Μπύρα 1 κουτί
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει μέχρι να γίνει χυλός
- Αλάτι – πιπέρι
- Ηλιέλαιο
Οδηγίες
Ξεπαγώνουμε τα μύδια , τα πλένουμε και καθαρίζουμε σχολαστικά το χνούδι από το εσωτερικό τους. Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Σε ένα μπολάκι αδειάζουμε την μπύρα ,το αλατοπίπερο και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός . Βουτάμε τα μύδια μέσα στον χυλό. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε 3-3 τα μύδια μαζί με χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά
- Χταπόδι 1 μεγάλο
- Κρεμμύδια 2 μεγάλα
- Ντομάτες 6 ψιλοκομμένες στο μπλέντερ
- Φύλλα δάφνης 3
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μπαχάρι
- Ελαιόλαδο
- Μακαρονάκι κοφτό 1 πακέτο
Οδηγίες
Βράζουμε το χταπόδι για 1 ώρα να βράσει καλά . Το κόβουμε μόλις κρυώσει σε μεγάλα κομμάτια . Στην κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο , ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά . Ρίχνουμε το χταπόδι , την ντομάτα και όλα τα μυρωδικά . Προσθέτουμε 1 μεγάλο ποτήρι με νερό και το βάζουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου . Όταν περάσουν τα 20 λεπτά βάζουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουν τα μακαρόνια . Μόλις ξεκινήσει το νερό να βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για όσο χρόνο απαιτείται.
Πρασόπιτα ανοιχτή με σφολιάτα
Υλικά
- Σφολιάτα 1 φύλλο
- Πράσα 4 τεμ
- Μανιτάρια λευκά στρογγυλά 4 τεμ κομμένα ροδέλες
- Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ κομμένο σε ροδέλες
- Σκόρδο 2 σκελίδες κομμένες σε ροδέλες
- Πατάτες 5 τεμ μεσαίου μεγέθους κομμένες ροδέλες ή κύβους
- Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ κομμένη ροδέλες
- Σέλινο 1 κλωνάρι κομμένο ροδέλες
- Μαϊντανός- άνηθο 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένα
- Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- Σιμιγδάλι 3 κουταλιές της σούπας
- Καρότα 2 τεμ κομμένα ροδέλες
- Αλάτι -πιπέρι- πάπρικα
- Λευκό κρασί 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
- Νερό 1/2 φλιτζάνι
Καθαρίζουμε τα πράσα,τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια,τα πλένουμε και τα βάζουμε στην φωτιά σε βαθύ τηγάνι με λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες το κρεμμύδι,το σκόρδο, τις πατάτες, την πιπεριά, το σέλινο,τα καρότα, σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε κι αυτά σε ροδέλες. Κρατάμε 3 κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο το βάζουμε σε τηγάνι βαθύ να κάψει. Προσθέτουμε το πιπέρι , την πάπρικα και το αλάτι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις πατάτες,την πιπεριά Φλωρίνης, τα καρότα,τα πράσα, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε όλα μαζί καλά. Τέλος προσθέτουμε το σέλινο, μαϊντανό και άνηθο και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά , αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και βάζουμε 1/2 φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε πάνω στην φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί. Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας, αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο, γυρίζουμε προς τα μέσα τη σφολιάτα που προεξέχει από το ταψί γύρω γύρω (σαν στεφάνι). Αλείφουμε με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο που κρατήσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει (ανάλογα τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Κριθαρότο με γαρίδες και μανιτάρια
Υλικά
- Κριθαράκι 300 γρ μέτριο
- Γαρίδες 800 γρ καθαρισμένες
- Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
- Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
- Μανιτάρια κομμένα 1 κουτί ή φρέσκα λευκά κομμένα
- Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ ψιλοκομμένη
- Ντοματάκι κονκασέ 1 κουτί διαλυμένο στο μπλέντερ
- Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι νερού
- Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του καφέ
- Worcester sauce 10 σταγόνες
- Φύλλο δάφνης 1 τεμ
- Αλάτι – πιπέρι
- Νερό
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι βράζουμε το κριθαράκι. Συγχρόνως βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σοτάρουμε να μαλακώσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια,την πιπεριά,το σκόρδο,τα σοτάρουμε όλα μαζί και βάζουμε και την Worcester sauce. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε το διαλυμένο στο μπλέντερ ντοματάκι κονκασέ, το φύλλο δάφνης και τις γαρίδες. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά και τέλος ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι μαζί με 1 ποτήρι νερό από το βράσιμο του (περίπου) κι αφήνουμε για 5 λεπτά να σιγοβράσουν όλα μαζί. Σερβίρεται ζεστό.
Πηγή: Chefoulis