Όπως κάθε εβδομάδα έτσι και αυτή το mamasstories.gr ετοίμασε για εσάς το εβδομαδιαίο μενού! Οπότε μανούλες και νοικοκυρές δεν υπάρχει λόγος να ψάχνετε τι θα μεγειρέψετε. Έχουμε σκεφτεί εμείς για εσάς. Καλή σας όρεξη!
Δευτέρα: Ψαροκροκέτες
Υλικά
- Μπακαλιάρο 1/2 κιλό (ή κάποιο άλλο ψάρι)
- Γάλα 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
- Βούτυρο 2 κουταλιές
- Μαϊντανό 1 ματσάκι (ψιλοκομμένο)
- Μοσχοκάρυδο 2-3 τεμάχια
- Φρυγανιά 4 κουταλιές τριμμένη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές
- Τυρί 100 γρ τριμμένο (ότι προτιμάει ο καθένας)
- Αυγά 2
- Πουρέ 1 πακέτο έτοιμο πουρέ
- Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- Νερό όσο πάρει για να καλύπτονται
- Αλάτι – πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο ή όποιο άλλο ψάρι διαλέξουμε και το πλένουμε καλά. Το βάζουμε σε σουρωτήρι. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό όσο πάρει για να σκεπαστούν τα ψάρια μας και τα βάζουμε μέσα να πάρουν μια βράση. Βγάζουμε τα ψάρια και τα μαδάμε σε κομματάκια. Στο νερό που βράσανε τα ψάρια ρίχνουμε τον πουρέ ανακατεύτοντας καλά , προσθέτουμε το γάλα , το βούτυρο , τους κρόκους των αυγών , το μοσχοκάρυδο , τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και συνεχώς ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το μαδιμένο ψάρι. Αφού γίνει ένα μείγμα το βγάζουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ζυμώνοντας το μείγμα μας. Πλάθουμε μπαλάκια το μείγμα μας και τα αφήνουμε για 60 λεπτά στο ψυγείο. Αφού τα βγάλουμε , τα αλευρώνουμε ένα ένα και τα βουτάμε στο ασπράδι των αυγών πρώτα και έπειτα στην τριμμένη μας φρυγανιά. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα. Είναι έτοιμα για τηγάνισμα σε καυτό καλαμποκέλαιο. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με τζατζίκι , σκορδαλιά ή τυροκαυτερή.
Τρίτη: Μπριζόλες λεμονάτες φούρνου
Υλικά
- Μπριζόλες 4 τεμ χοιρινές λαιμού
- Πατάτες 5 τεμ
- Ελαιόλαδο 120 ml
- Λεμόνια 3 τεμ κανονικού μεγέθους χυμό και από 1 το ξύσμα
- Πορτοκάλι 1/2 τον χυμό του
- Μουστάρδα 2 κουταλιές σούπας
- Ξύδι βαλσάμικο 1 κουταλάκι γλυκού προαιρετικά
- Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
- Αλάτι – πιπέρι
- Ρίγανη 1 κουταλάκι γλυκού
- Πάπρικα 1 κουταλάκι γλυκού
- Νερό 1 λίτρο
- Φύλλο δάφνης 1 τεμ προαιρετικά
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια όχι πολύ λεπτά. Τις βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με το 1 λίτρο νερό για 3-5 λεπτά (όχι πολύ ίσα να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με το πιρούνι). Τις στραγγίζουμε και τις αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ( το νερό το κρατάμε, θα μας χρειαστεί). Πολτοποιούμε σε μπλέντερ το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τον χυμό και ξύσμα από τα λεμόνια, το ξύδι βαλσάμικο και τον χυμό πορτοκαλιού. Πλένουμε και στραγγίζουμε τις μπριζόλες. Τις αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με την ρίγανη και την πάπρικα και από τις δύο πλευρές τους. Τις βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες και το φύλλο δάφνης. Περιχύνουμε με το μείγμα του μπλέντερ και βάζουμε περίπου 150 ml από το νερό που βράσανε οι πατάτες. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά χαμηλώνοντας στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα το φαγητό μας και να έχει εξατμιστεί το περισσότερο νερό (ανάλογα τον φούρνο μας).
Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!
Τετάρτη: Φασολάκια πράσινα λαδερά
Υλικά
- Φασολάκια 1 κιλό
- Κρεμμύδια 2 μεγάλα κομμένα καρέ
- Σκόρδο 2 σκελίδες
- Ντομάτες 4 ή 1 κουτάκι κονκασέ
- Μαιντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
- Αλάτι – πιπέρι
- Κύβος λαχανικών 1
- Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
- Νερό
- Πράσινες πιπεριές κέρατο 2 – 3
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα φασολάκια. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα φασολάκια, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε να πάει παντού. Βάζουμε από πάνω τα κρεμμύδια, τις πιπεριές , το σκόρδο, την ντομάτα, το μαϊντανό, τον κύβο και 1 ποτήρι νερό. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να αχνιστούν καλά για 10 λεπτά (με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο νόστιμα). Μετά προσθέτουμε το λάδι και αν χρειάζεται νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για ακόμη 20 λεπτά.
Πέμπτη: Πέστροφα φούρνου με μυρωδικά
Υλικά
- Πέστροφες 750 γρ
- Σκόρδο 2 σκελίδες
- Μαϊντανός 2 κουταλιές σούπας
- Λεμόνι 1/2 μόνο τον χυμό του
- Λεμονοθύμαρο
- Φρέσκο κρεμμυδάκι 1 ψιλοκομμένο
- Δενδρολίβανο
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
- Ρίγανη
- Αλουμινόχαρτο – λαδόκολλα για το τύλιγμα
Για το λαδολέμονο
- Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι νερού
- Λεμόνια 2 μεγάλα τον χυμό τους
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα πλένουμε. Σε ένα μπολ πολτοποιούμε τα σκόρδα , προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το δενδρολίβανο, το λεμονοθύμαρο, την ρίγανη, το αλάτι, ελαιόλαδο και τον χυμό από μισό λεμόνι κι ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Γεμίζουμε την κοιλιά του κάθε ψαριού με το μείγμα μας, τυλίγουμε το κάθε ψάρι πρώτα με λαδόκολλα (σαν καραμέλα) και μετά το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε τα τυλιγμένα ψάρια σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς. Μετά από 35 λεπτά βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο, τα ξετυλίγουμε με προσοχή και τα βάζουμε στο γκριλ για 5 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα.
Για το λαδολέμονο: Στύβουμε τα 2 λεμόνια, τα ενώνουμε με το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε τα ψάρια σε πιατέλα, περιχύνουμε με το λαδολέμονο, στολίζουμε με φέτες λεμονιού και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
Παρασκευή: Ρεβύθια κοκκινιστά στο φούρνο
Υλικά
- Ρεβύθια 1/2 κιλό
- Κρεμμύδια 1-2 μεγάλα
- Σκόρδο 2-3 σκελίδες
- Λάδι 1 κούπα
- Δεντρολίβανο 1/2 κουτάλι σούπας
- Ψιλοκομμένο ντοματάκι 1 κουτί
- Ντομάτες 2-3 ψιλοκομμένες
- Αλάτι – πιπέρι
- Σόδα μαγειρικής 1 κουτάλι σούπας
- Νερό 1 λίτρο
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε από το βράδυ σε χλιαρό νερό με την σόδα μαγειρικής να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε , τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουνε με ένα λίτρο νερού. Φτιάχνουμε την σάλτσα βάζοντας το λάδι , το σκόρδο , το κρεμμύδι , τις ντομάτες , τα ντοματίνια , το δενδρολίβανο και το αλατοπίπερο σε μια κατσαρολίτσα να βράσουνε. Αφού τα ρεβύθια μας βράσουνε ( προσοχή δεν τα θέλουμε λιωμένα) , τα βάζουμε σε ένα ταψί και μόλις ετοιμαστεί και η σάλτσα μας τα περιχύνουμε και τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Σάββατο: Τορτελίνια με σάλτσα πέστο
Υλικά
- Τορτελίνια 1 πακέτο
- Κουκουνάρια καβουρδισμένα για πασπάλισμα
- Παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα
Για την σάλτσα πέστο
- Βασιλικός φρέσκος 40 γρ
- Κουκουνάρια 30 γρ καβουρδισμένα
- Παρμεζάνα 50 γρ τριμμένη
- Ελαιόλαδο 100 γρ
- Σκόρδο 2 σκελίδες
- Αλάτι – πιπέρι
Οδηγίες
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για την σάλτσα πέστο και τα δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη και βάζουμε τα τορτελίνια της επιλογής μας σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους. Αφού βράσουν τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την σάλτσα πέστο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα και καβουρδισμένα κουκουνάρια.
Κυριακή: Κοτόπουλο ρολό γεμιστό
Υλικά
- Στήθος κοτόπουλο 2 τεμ
- Τυρί γκούντα 200 γρ
- Μπέικον 10 φέτες
- Πράσινη πιπεριά 1 μεγάλη
- Μουστάρδα 2 κουταλιές σούπας
- Αλάτι-πιπέρι
- Ρίγανη
- Βούτυρο 1 κουταλιά σούπας
- Λεμόνια 2 τεμ
- Νερό 1 ποτήρι
- Σπάγκος μαγειρικής
Οδηγίες
Ξεπλένουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα στεγνώνουμε καλά και τα χτυπάμε με το σφυρί του κρέατος, για να τα κάνουμε πιο λεπτά και να φαρδύνουν. Αλατοπιπερώνουμε και με τα χέρια μας αλείφουμε με την μουστάρδα να πάει παντού. Προσθέτουμε και λίγη ρίγανη. Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα ρολά μας ξεκινώντας με το μπέικον που το απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου. Κόβουμε το τυρί σε μακριές λωρίδες και το απλώνουμε κατά μήκος. Το ίδιο κάνουμε και με την πιπεριά. Τυλίγουμε κάθε στήθος σε ρολό και το δένουμε προσεκτικά με τον ειδικό σπάγκο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις κάψει σοτάρουμε τα ρολά μας , μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα παντού. Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα ταψί ή πυρέξ και περιχύνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό,το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δούμε ότι είναι έτοιμο.
Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!
Συνταγές Chefoulis