Εβδομαδαιαίο Μενού 5/03/18-11/03/18

0

ΔΕΥΤΕΡΑ-Σαρδέλες ψητές με πιπεριές Φλωρίνης

ΥΛΙΚΑ:

  • Σαρδέλες 1 κιλό
  • Ππιπεριές Φλωρίνης 5 τεμ
  • Σκόρδο 1 σκελίδα πολτοποιημένη
  • Ελαιόλαδο 5 κουταλιές σούπας
  • Ξίδι 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Πλένουμε, στεγνώνουμε τις πιπεριές καλά,τις βάζουμε στο γκριλ να ψηθούν μέχρι να καεί λίγο η φλούδα τους και τις τοποθετούμε σε σακούλα να αχνίσουν (για να καθαριστούν πιο εύκολα). Τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά όπως είναι ζεστές  κι αφαιρούμε τους σπόρους. Τις κόβουμε σε λωρίδες και τις τοποθετούμε σε μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, το ξίδι, το πολτοποιημένο σκόρδο και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες (από τα λέπια και τα εντόσθια) τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις αλατίζουμε. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις σαρδέλες μας. Τις ψήνουμε στον φούρνο στο γκριλ και από τις δύο πλευρές. Είναι έτοιμες για σερβίρισμα παρέα με τις πιπεριές και το ζουμάκι τους.

*Αν θέλουμε αντί για ψητές μπορούμε να τις τηγανίσουμε σε καλαμποκέλαιο αφού πρώτα τις αλευρώσουμε.

ΤΡΙΤΗ-Κοτόπουλο με μελιτζάνα πανέ

ΥΛΙΚΑ:

Στήθος κοτόπουλο 1 κιλό
Μελιτζάνες 2 μεγάλες
Παρμεζάνα 250 γρ τριμμένη
Ντοματίνια 10-15
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Αλάτι -πιπέρι
Για το πανάρισμα
Φρυγανιά τριμμένη 2 φλιτζάνια τσαγιού
Αυγά 3 τεμ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 φλιτζάνια τσαγιού

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες περίπου 1 cm και τις βάζουμε σε νερό αλατισμένο για 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα κόβουμε σε φέτες πλακέ. Σουρώνουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να ροδίσουν. Αλευρώνουμε τις φέτες κοτόπουλου , μετά τις περνάμε από τα χτυπημένα αυγά και τέλος τις περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε το καλαμποκέλαιο σε τηγάνι να κάψει και ξεκινάμε να τηγανίζουμε τα παναρισμένα κοτόπουλα στο καυτό λάδι,  μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε απλώσει λαδόκολλα, τοποθετούμε τα κοτόπουλα και πάνω στο καθένα βάζουμε από μία φέτα μελιτζάνας. Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση και τα τοποθετούμε πάνω στην μελιτζάνα (προαιρετικά). Τέλος  πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί  κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

ΤΕΤΑΡΤΗ-Ρεβύθια φούρνου

ΥΛΙΚΑ:

  • Ρεβύθια 300 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
  • Δεντρολίβανο 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
  • Κόλιανδρο 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά
  • Κύμινο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Λεμόνι 1 τεμ τον χυμό του
  • Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό μαζί με την σόδα μαγειρικής να μουσκέψουν. Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν 2 βράσεις και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα σε χλιαρό νερό ίσα να τα σκεπάζει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό). Αφού μαλακώσουν τα μεταφέρουμε σε ταψί ή πυρέξ μαζί με 1 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράσανε (το υπόλοιπο νερό το κρατάμε ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στην διάρκεια του ψησίματος αργότερα).Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει προσθέτουμε το πιπέρι,την πάπρικα, το κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα, το κύμινο,το δεντρολίβανο,το κόλιανδρο (προαιρερικά), το αλάτι και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12-15 λεπτά και περιχύνουμε τα ρεβύθια στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό από αυτό που κρατήσαμε γιατί θέλουμε το φαγητό μας να παραμείνει ζουμερό. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν ελάχιστα κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα.


Μη  ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!


 

ΠΕΜΠΤΗ-Γρήγορη τυρόπιτα με αλλαντικά

ΥΛΙΚΑ:

Φαρίνα 600 γρ
Γάλα 1 κούπα τσαγιού
Γιαούρτι 1 κούπα τσαγιού
Μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
Αυγά 3 τεμ
Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι) 300 γρ σε κύβους ή φέτες (ότι έχουμε από αλλαντικά)
Τυριά (κεφαλογραβιέρα,κασέρι,μετσοβόνε,φέτα,ανθότυρο) 300 γρ σε κύβους (ότι έχουμε από τυριά)
Αλάτι-πιπέρι
Δυόσμος 1 κουτάλι της σούπας τριμμένος
Μαργαρίνη 100-150 γρ

ΟΔΗΓΙΕΣ:
Βάζουμε σε μπολ μεγάλο τη μαργαρίνη με τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα,το γιαούρτι,αλάτι,πιπέρι,ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.  Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη κάπως πιο πηκτή. Έχουμε κόψει τα αλλαντικά και τα τυριά μας σε κύβους ή σε φέτες (όπως μας αρέσει), τα προσθέτουμε μέσα στη ζύμη κι ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή φόρμα για κέικ , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , πάνω και κάτω για 40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε φέτες κι είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Ντομάτες γεμιστές με σπανακόριζο

ΥΛΙΚΑ:

Ντομάτες 10 τεμ

  • Σπανάκι 1 κιλό καθαρισμένο
  • Ελαιόλαδο 150 ml
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 3 ψιλοκομμένα
  • Άνηθος 1/2 ματσάκι
  • Ρύζι Καρολίνα 4 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό 1/2 ποτήρι χλιαρο

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Πλένουμε κι αδειάζουμε τις ντομάτες, την ψίχα από τις ντομάτες την κρατάμε να την χρησιμοποιήσουμε μετά. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι μας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι να μαραθεί κι αυτό, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι,την ψίχα από τις ντομάτες τριμμένη στον τρίφτη , το νερό κι αφήνουμε να ψηθεί για 15 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε τον άνηθο κι ανακατεύουμε. Αλατίζουμε ελαφρώς το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις γεμίζουμε με το σπανακόρυζο. Τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και τις περιχύνουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι. Τις ψήνουμε στον φούρνο για 15- 20 λεπτά στους 180 βαθμούς ίσα να μαραθούν λίγο.  Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τις απολαμβάνουμε.

ΣΑΒΒΑΤΟ-Σπαγγέτι με ελαιόλαδο σκορδάτο

ΥΛΙΚΑ:

  • Σπαγγέτι 1 πακέτο
  • Κολοκυθάκια 2 τεμ κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Ντοματίνια 10 τεμ κομμένα στην μέση
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα – κάρυ
  • Ελαιόλαδο 1/2/ φλιτζάνι τσαγιού
  • Νερό 5 κουταλιές σούπας
  • Κορν φλαουρ 1 κουταλιά κοφτή
  • Θυμάρι 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Παρμεζάνα τριμμένη προαιρετικά

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους. Σε ένα ρηχό σκεύος ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με τις λεπτές φέτες των κολοκυθιών, ίσα να μαλακώσουν. Αλατίζουμε, βάζουμε πιπέρι, λίγη πάπρικα και λίγο κάρυ κι ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ μικρό βάζουμε τις 5 κουταλιές από το ζεστό νερό που βράζουν τα σπαγγέτι, προσθέτουμε το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια, κουνάμε την κατσαρόλα χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά κι αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά.  Τότε προσθέτουμε τα ντοματίνια ίσα να μαλακώσουν. Στο διάστημα αυτό τα σπαγγέτι είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά μας κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με παρμεζάνα κι απολαμβάνουμε.

ΚΥΡΙΑΚΗ-Ψαρονέφρι με μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ:

  • Ψαρονέφρι 500 γρ
  • Μανιτάρια Portobello 4-5 τεμ
  • Κρεμμύδι 1τεμ μέτριο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας
  • Λεμόνια 2 τεμ τον χυμό
  • Λεμόνι 1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα
  • Κάρυ 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Μουστάρδα 1 κουτάλι της σούπας κοφτό
  • Λευκό κρασί 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Ζωμός κότας 1 τεμ προαιρετικά
  • Νερό

ΟΔΗΓΙΕΣ

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια 3 εκ (περίπου) ,τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίζουμε ελαφριώς τα μανιτάρια με ένα νωπό πανάκι και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε κατσαρόλα χαμηλή ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε μαζί με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, κουνάμε το τηγάνι για λίγα λεπτά ώστε να ανακατευτούν κι αποσύρουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές.Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε ξανά τα μανιτάρια,το ξύσμα λεμονιού,τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και το κάρυ. Έχουμε διαλύσει το αλεύρι σε 1/2 κούπα κρύο νερό και το ρίχνουμε στο τηγάνι τελευταίο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε επιπλέον 1/2 κούπα ζεστό νερό και ζωμό κότας προαιρετικά. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει με μια ελαφρώς πυκνή σάλτσα. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!

 

 

ΣΥΝΤΑΓΈΣ: https://www.chefoulis.gr/